Daniel Gajdošík v dresu Brna

Daniel Gajdošík v dresu Brna | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Budoucnost basketbalu v Brně není dobrá, míní rozehrávač Gajdošík

  • 2
Víc než týden už brněnští basketbalisté tušili, že si budou muset hledat nové působiště. Klub Basketball Brno kvůli těžké finanční situaci, kterou vysvětlil nezájmem regionálních sponzorů a hlavně minimální podporou města, včera rozpustil dospělý tým.

"Byli jsme na to připraveni," sděluje rozehrávač a brněnský patriot Daniel Gajdošík.

Co konci klubu a tím i ligového mužského basketbalu v Brně říkáte?
Je to velká škoda. Určitě pro Brno, sportovní fanoušky a v neposlední řadě pro nás hráče. Nevím, jestli je to v Brně pravidlem, když se to stává každé tři roky.

Měli jste signály, že k této situaci dojde?
Stěžejním hráčům končily smlouvy a vůbec se nejednalo o jejich prodloužení. Z toho jsme vycítili, jaká je situace.

Jak klub ty dva roky, kdy hrál nejvyšší soutěž, fungoval? Jaké jste měli podmínky?
Po této stránce klub patřil do horní pětky. Nedluží nám žádné peníze, podmínky byly opravdu dobré. Ale po sportovní stránce tady nebyla žádná osobnost, která by to vedla a dala tomu nějaký řád.

Proto se nepovedlo poskládat silnější tým?
Vždycky je těžké budovat kádr z ničeho a tady se každý rok stavěl znovu, takže bohužel chyběla návaznost. Bylo to šité horkou jehlou, což asi jinak nešlo, ale ta sportovní stránka nejde dělat jen na základě nadšení.

Jaká teď bude budoucnost hráčů? Sháníte si nová angažmá?
Někteří už je sháněli dřív, protože jim končila smlouva a nikdo s nimi nejednal. Spousta to ale vůbec neřešila, protože počítali s tím, že se v Brně ještě minimálně rok hrát bude. Já osobně tomu zatím nechávám volný průběh a uvidím.

Jak to vidíte s další budoucností brněnského basketbalu?
Ne moc dobře. Co vím od funkcionářů, tak komunikace s městem nebyla ideální a do nových voleb tam budou sedět pořád ti stejní lidé, takže nevidím nějakou šanci, že by se ta spolupráce výrazně zlepšila. Vrcholový sport v Brně je určitě na úpadku, ať už je to fotbal, basketbal, o přežití bojoval taky volejbal.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž