Brňanky nejvíc mrzí prohra s Parmou

Brno - Brněnské basketbalistky prohrály na závěr základní části Evropské ligy v Pésci, takže se ve čtvrtfinále soutěže utkají s obhájkyněmi titulu, ruským Jekatěrinburgem. Tento tým vyhrál skupinu A, zatímco Brno bylo ve svém „béčku“ čtvrté. První zápas se hraje na jeho palubovce 2. března.

"Příčinou naší porážky v Pécsi byla slabší obrana. Ale tentokrát se nedařilo v defenzivě hráčkám z pole, které si nedokázaly poradit s průniky soupeřek pod koš," hodnotil duel trenér Jan Bobrovský.

Brňankám se však v Maďarsku nedařilo ani střelecky. "Neřešili jsme dobře útočné situace, snažili jsme se pouze střílet z tříbodového území, odkud se nám nevedlo. Málo jsme využívali podkošové hráčky," vyjmenoval kouč nedostatky.

Navzdory prohře 59:69 viděl v utkání možnosti ke zvratu. "Museli bychom ale v důležitých momentech lépe bránit," dodal Bobrovský. 

Klopýtnutí v Maďarsku však nebylo klíčovým nezdarem brněnského týmu. Ten přišel už koncem listopadu v podobě nečekané domácí prohry s italskou Parmou, která skončila poslední v tabulce skupiny B s pouhými třemi výhrami.

"Tato porážka nás hodně mrzí, neboť bychom se soubojům s Jekatěrinburgem vyhnuli,"  uvedl manažer brněnského klubu Jiří Hamza.

Čtvrtfinálovou sérii s Jekatěrinburgem, který se zařadil k nejbohatším klubům současnosti v Evropské lize, bude provázet zejména náročné cestování. Navíc jeho domácí prostředí nedokázal v sezoně ještě žádný soupeř dobýt.

Bohatí majitelé sází hlavně na drahé americké basketbalistky. Na soupisce jsou tři Američanky Lisha de Miltonová, Dixon Tamecková, Yolanda Griffithová, Portugalka Tina Penicheirová a Kubánka Martinez Calderónová.

Naopak bývalá brněnská hráčka Světlana Abrosimovová si léčí zranění, stejně jako další ruská reprezentantka Jelena Baranovová.

"Pokud bude všechno probíhat podle pravidel, tak se domnívám, že je Jekatěrinburg i na domácí půdě porazitelný a dá se přes něj postoupit do turnaje Finale Four," tvrdí však optimisticky trenér Bobrovský.

,

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon