Gambrinus Brno - CSKA Moskva

Gambrinus Brno - CSKA Moskva | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Basketbalistky Brna a USK budou bojovat v Eurolize o postup ze skupiny

  • 0
Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno mají dnes před sebou klíčový zápas. Pokud v Brně neporazí Rigu, jejich postupové naděje budou už v oblasti teorie. Hráčky ZVVZ USK Praha čeká těžké utkání v Jekatěrinburgu, ale ani případná porážka jim šanci na postup ještě nezhatí.

Hráčky Brna prohrály v Rize 67:69. Po osmi kolech mají stejně jako lotyšské mistryně z Rigy na kontě tři vítězství a pět porážek.

Lotyšskému celku pomohly nedávné potíže CSKA Moskva. Moskvanky původně odstoupily ze soutěže, ale posléze byly do ní znovu přijaty. Právě v tom období ale měla hrát Riga v Rusku, a tak zápas vyhrála na základě rozhodnutí federace FIBA kontumačně 20:0.

"Většina lidí si myslí, že nás čeká jednoduché utkání. Není to ale v žádném případě pravda. Už proto, že minulou středu právě Riga připravila první prohru v Evropské lize vedoucímu týmu naší skupiny, Benátkám," řekl agentuře ČTK trenér Jan Bobrovský.

Brňanky mají velké starosti se sestavou. Vedle dlouhodobě zraněné Žirkové si zatím nedoléčila horečnaté virové onemocnění maďarská pivotka Timea Ivkovičnéová-Béresová a problémy se zubem moudrosti trápí Hanu Horákovou.

"Projevilo se to už na jejím výkonu v nedělním utkání proti CSKA, kdy nebyla v optimální pohodě. Sice proti Rize nastoupí, ale každý si dokáže představit, co někdy znamenají bolesti zubů," říká starostlivě brněnský kouč.

USK odletěl do Ruska výrazně oslabený

Rovněž basketbalistky ZVVZ USK Praha nastoupí na palubovce lídra skupiny C Jekatěrinburgu v oslabené sestavě. Vysokoškolačky budou postrádat zraněnou Sandru LeDréanovou a nemocnou Lindsay Whalenovou.

Přesto mohly do Ruska odcestovat s vědomím, že případný nezdar jejich šance na postup do play-off nezhatí. Rozhodující bude až domácí duel s konkurenční Gdyní v příštím týdnu na Folimance.

Kouče Lubora Blažka při rozhovoru pro ČTK mrzelo, že při konfrontaci s nejlepším celkem skupiny nemůže využít nejsilnější sestavu. "Pro nás je to samozřejmě hodně nepříjemná situace, ale svůj vrchol máme až proti Gdyni," připomněl Blažek, který bude věřit, že se do středečního zápasu dají do pořádku i další hráčky.

O ně se v minulých dnech pokoušely teploty, proto například v Praze zůstala klíčová dirigentka Whalenová, aby se neriskovalo zhoršení jejího stavu před klíčovým zápasem.

"V Jekatěrinburgu tak dostanou hodně příležitostí naše mladé hráčky," plánuje Blažek a na mysli má hlavně talentované Peckovou, Elhotovou a Bartoňovou.

Zápas mezi Jekatěrinburgem a USK začne ve středu v 15 hodin SEČ, utkání Brno - Riga se hraje od 18 hodin.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž