Basketbalisté Nového Jičína se drží na špici

Nový Jičín, Ostrava - Jediná porážka z 11 zápasů. Takovou bilanci mají po první čtvrtině základní části Mattoni NBL basketbalisté Geofinu Nový Jičín. Spolu s Nymburkem a Prostějovem jsou v čele soutěže. Tým NH Ostrava je zatím sedmý s pěti výhrami. "Máme v týmu dobré útočníky, kteří umějí bránit," řekl novojičínský trenér Zbyněk Choleva.

Přiznává ale, že tak dobré výsledky před startem sezony nečekal. "Něco nám napověděly přípravné zápasy, ale ty nebývají směrodatné."

Oproti předchozí sezoně zdobí novojičínský tým především kvalitní obrana. Mužstvo dosud dostalo 800 bodů, méně jich má pouze Nymburk (757).

"První je obrana, pak až útok," prohlásil novojičínský rozehrávač Matej Venta, který věří, že tato sezona bude pro mužstvo mnohem lepší než ta minulá. "Máme kvalitnější kádr než před rokem," uvedl křídelník Štěpán Reinberger.

"V cizincích, pokud jde o útok, není takový rozdíl, ale hlavně chtějí bránit. To tady loni nebylo." Podle Reinbergera z deseti hráčů, kteří pravidelně nastupují, může kdokoliv dát důležité body. "Soupeři tak nevědí, jak se na nás připravovat," podotkl Reinberger.

"Kdyby tomu tak bylo a soupeři nás tak vnímali, tak by to bylo ideální," usmál se trenér Choleva, který si hlavně přeje udržet v týmu pohodu.

Ostravské basketbalisty mohou mrzet především prohry doma s Brnem a na hřišti nováčka v Kolíně.

"Náš tým má na víc, než zatím ukázal," řekl ostravský trenér František Rón. "Hráči potřebují být déle spolu, aby se sehráli s posilami Ofoegbuem a Stuchlým. K tomu se nám zase nakumulovala zranění." To je hlavní problém mužstva. To se znovu potýká se zdravotními problémy.

Ty mají Jaroslav Prášil, Zbyněk Pospíšil, Rostislav Uhlíř (všichni kotník) a Marek Mužík. "Ten má za sebou menší operaci ruky," uvedl trenér. "Naší snahou tak je dát se co nejdříve do pořádku." Mattoni NBL pokračuje už zítra, kdy Novojičínští od 17.50 hodin hostí Děčín. Ostrava hraje v sobotu od 18 hodin v Nymburce.

"Měli jsme hrát doma, ale na přání Nymburka, který hodně cestuje v evropském poháru, jsme si vyměnili pořadatelství," uvedl František Rón. "Doma s Nymburkem odehrajeme až další dva zápasy."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž