Výškař Bába si vymění nohy

  • 1
Pardubice - Tuzemský atletický výkvět míří do Pardubic. V sobotu se na Městském stadionu na Dukle uskuteční třetí kolo extraligy družstev mužů a žen. "Mělo by se představit kolem třicítky reprezentantů, kteří splnili ostrý limit na letošní mistrovství Evropy," uvedl Pavel Studnička, předseda pořádající Hvězdy Pardubice.

O extraligové body pro svá družstva budou bojovat třeba trojskokanka Kašpárková, tyčkaři Hamáčková, Ptáček a Janáček, výškaři Ton, Straková a Laláková nebo oštěpařka Špotáková, která ještě před několika dny vedla světové tabulky.
 
Velkým tahákem bude i návrat výškaře Jaroslava Báby po zranění kotníku. "Chci už nasát pravou závodní atmosféru," prohlásil bronzový medailista z olympiády v Aténách.
 
Špičkový výkon a útok na splnění limitu pro evropský šampionát v Göteborgu však Bába tentokrát v plánu nemá.

"Bude skákat v obráceném gardu, vymění si švihovou a odrazovou nohu," uvedl jeho trenér Aleš Duda. "Má takhle skočeno 215 centimetrů."

Sobotní extraligové klání nebude mít náboj jen díky startu mnoha reprezentantů. Bude se v něm rozhodovat o finalistech letošního mistrovství republiky družstev, které se koná 2. září v Praze. Postoupí do něj šest nejlepších týmů mužů a žen.
 
O finále budou usilovat i atletky domácí pardubické Hvězdy. Po dvou kolech jim patří pátá příčka, budou však muset odrážet útok Kladna a Sparty, které mají minimální bodovou ztrátu.

"Proto nastoupíme v nejsilnější sestavě," podotkl Studnička. Hvězda tak bude spoléhat na výkony koulařky Kárníkové, která má splněn limit pro evropský šampionát.

Chybět nebudou slovenské posily Miriam Bobková a Erika Kučerová. Nově nastoupí v pardubickém dresu nejlepší česká orientační běžkyně současnosti Dana Brožková.

Extraliga začíná v sobotu v 11.30 hodin, vyvrcholí čtvrtkařskými štafetami v 16.45 hodin.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž