Tyčkař Janáček překonal český rekord

S i n d e l f i n g e n - Celou halovou sezonu se čeští tyčkaři snažili o pokoření pět let starého českého halového rekordu Jana Netschera (574 cm), který by při troše štěstí zajišťoval účast na mistrovství světa v Lisabonu. Nepodařilo se. Až týden po uzavření nominace Štěpán Janáček na mítinku v Sindelfingenu kýžených 575 cm překonal. Český atletický svaz se mu ještě pokusí účast na světovém šampionátu zajistit. "Hned v pondělí zašleme IAAF žádost se všemi dokumenty a zdůvodněním, že se jedná o český rekord. Jestli ji přijmou, záleží na nich," prohlásil šéftrenér českých atletů Václav Fišer.

Deklarovaná snaha českého svazu o zařazení do startovního pole pro HMS Janáčka potěšila, ohledně své účasti v Lisabonu je však skeptický. "I když zasvěcení vědí, že tyčkařské limity byly tvrdší než u běžeckých disciplín, asi by byla moje účast trochu nespravedlivá třeba vůči Jirkovi Mužíkovi," zmínil Janáček svého oddílového kolegu z Dukly, který v běhu na 400 metrů splnil limit IAAF, ale na šampionát nejede, protože zaostal za normou českého svazu.

"Pokud by to vyšlo, bylo by to skutečně nad očekávání," míní Janáček, který se v obdobné situaci ocitl před olympiádou v Sydney, kdy zdolal limit rovněž po oficiálním termínu. "Jen aby se nezačalo říkat, že Janáček je prominent, kterého vždycky nacpou do závodu na poslední chvíli," žertoval tyčkař.

V závodě skončil třetí, lepší byli Němci Börgeling (580) a Lobinger (575). Laťku v rekordní výšce překonal na třetí pokus, předtím 570 zdolal napodruhé. To už měl za sebou na první pokus přeskočené výšky 530, 550 i 560 centimetrů, na kterých se podle svých slov dokonale chytil.

"Podruhé v sezóně jsem praktikoval den před závodem tvrdší rozcvičení, takže jsem do závodu nešel příliš odpočinutý. Předtím jsem to vyzkoušel ve Stromovce a také jsem se tam pokoušel o rekord," prozradil Janáček svůj recept na úspěch. Z překonání českého rekordu měl radost, ale výkon nehodlá přeceňovat. "Už dva roky si říkám, že na tyto výšky bych měl mít," tvrdí bývalý desetibojař.

Z čela tuzemských rekordních tabulek vymazal Jana Netschera a brzy po závodě jej o tom informoval. "Dostal ode mne textovku s výzvou, aby se na léto pořádně připravil, že budeme skákat hodně vysoko," uvedl svěřenec Boleslava Patery.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž