Barbora Špotáková

Barbora Špotáková | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Žádný neklid, šlo o titul. Špotáková dál razí cestu matky - oštěpařky

  • 2
Dopoledne doma uklízela, pak nasedla do auta a zamířila s dvouletým synkem Jankem do Plzně pro desátý titul mistryně republiky. Šampionát si užila jako společenskou událost, k vítězství jí stačil pokus rovných 61 metrů.

Barbora Špotáková, která v závěru loňského roku opustila tréninkovou skupinu Jana Železného, nezačala sezonu nejlíp - na Zlaté tretře nepřehodila šedesátku, totéž v Eugene. Až potom se jí dařilo přidávat metry - na Odložilově memoriálu hodila 63,45, hned potom v Oslo 64,10 metru.

„Pro tenhle závod to předsevzetí ale neplatilo, tady šlo o desátý titul a o to, abych zůstala zdravá. Když se člověk před závodem padesátkrát podepíše, dvacetkrát s někým vyfotí a s každým prohodí pár slov, tak to docela vyčerpává. Brala jsem to spíš jako společenskou událost,“ vyprávěla v Plzni.

V neděli ráno vstávala se synkem v pět hodin. „Potom jsem dopoledne doma uklízela, cestu do Plzně jsem odřídila sama. To se s výkony světové úrovně neslučuje. Ale každý doma někdy uklízíme, ne?“ povídala dvojnásobná olympijská vítězka.

„Hlavně jsem ráda, že jsem tady dvakrát přehodila šedesátku a všechno přežila. Ale abych kvůli tomu výrazně omezila svou rodinnou činnost? To ne,“ pravila rozhodně.

Plzeňský výkon ji prý neděsí. „V týdnu od mistrovství Evropy družstev v Heraklionu (62,56 metru) jsem nebyla na jediné masáži, výkon tomu odpovídá.“

V sobotu se světová rekordmanka představí na mítinku Diamantové ligy v Paříži. „Předtím absolvuju nějakou rehabilitaci, víc vyladím formu. Pak si tři dny odpočinu a potrénuju na mítinky v Londýně a ve Stockholmu. Závěrečnou přípravu na srpnové mistrovství světa budu mít v Nymburce.  V Pekingu budu dvanáct dní předem sama, tam si odpočinu,“ naznačila svoje plány.

, Lidové noviny

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž