Něstěrenková prý v minulosti dopovala

  • 1
Varšava - Běloruská olympijská vítězka v běhu na 100 metrů Julia Něstěrenková prý v minulosti dopovala. Mezinárodní atletická federace ústy svého předsedy Lamina Diacka oznámila, že Něstěrenková měla v roce 2002 na závodech v Polsku pozitivní test na anabolický steroid clenbuterol. Uvedla to německá agentura SID.

Pětadvacetiletou Bělorusku ještě v loňském roce skoro nikdo neznal, až letos se začala pomalu přibližovat hranici 11 sekund. Na halovém mistrovství světa v Budapešti získala nečekaný bronz, venku potvrdila svůj vzestup triumfem na mítinku Zlaté ligy v Římě. Na olympijských hrách si doběhla pro zlato v novém osobním rekordu 10,93.

Na starou dopingovou aféru Něstěrenkové jako první upozornil v pátek polský list Przeglad Sportowy.

Podle jeho informací atletka neprošla testem 25. května 2002 po závodech v Bialé Podlasce ještě pod dívčím jménem Barcevičová, funkcionáři běloruského svazu ale oznámení o pozitivním výsledku ignorovali a nevyměřili jí žádný trest.

Polský svaz sprinterce zakázal starty v dalších závodech na území Polska, IAAF ale žádné oznámení neposlal.

Běloruský svaz své jednání zdůvodnil tím, že nepovažoval test provedený ve Varšavě za průkazný, neboť tamní laboratoř nemá akreditaci MOV. Něstěrenková se tak o něco později stala ve svém tehdejším maximu 11,29 sekundy běloruskou šampionkou a startovala i na evropském šampionátu 2002 v Mnichově, kde ale vypadla už v rozběhu.

Přímo v Aténách měli pozitivní dopingový test tři olympijští vítězové v atletice. Zlato musejí vrátit ruská koulařka Irina Koržaněnková a diskař Robert Fazekas s kladivářem Adrianem Annusem z Maďarska.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž