Dva obrovští rivalové se respektují

Ostrava - Steeplaři Wilson Boit Kipketer z Keni a Maročan Brahim Boulami nejsou rivalové jen na atletickém oválu. Vyhýbají se sice i přímému kontaktu na veřejnosti, ale navzájem o sobě mluví s úctou. Obě věhlasné hvězdy běhu na 3000 metrů překážek se vedle sebe postaví na start středečního mítinku Zlatá tretra v Ostravě.

Když je v úterý pořadatelé chtěli najednou přivést mezi novináře, nikomu z nich to nebylo příliš po chuti. Svolili až poté, co byli ujištěni, že každý z nich dostane samostatný prostor.

Třicetiletý Boulami působí s decentními brýlemi na nose spíše jako student. Přitom právě on rozbil dlouholetou nadvládu Keňanů na této trati. V srpnu loňského roku vstoupil v Bruselu časem 7:55,28 do historie jako muž, který po čtvrtstoletí vymazal Keňany z listiny světových rekordů.

"V tomto ohledu je rivalita mezi námi a Maročany prospěšná. Může z ní vzejít další zajímavý čas. Steeple je však keňská disciplína a já nám chci vrátit světový rekord. Myslím, že to bude už letos," sršel Kipketer optimismem. Ze hry však neodepsal ani svého úhlavního soka. "I Boulami má na to, aby čas zase o něco posunul," uznal.

Keňská modla letos vůbec nemá skromné plány. "Chci vyhrát všechny závody, na kterých budu startovat. Cítím se ve výborné formě a příprava se po všech stránkách povedla. Jen se modlím, aby vyšlo počasí. Zima nebo déšť kvalitě výkonu nikdy neprospěje," strachoval se Kipketer.

Na vzájemný souboj s Boulamim, ke kterému dojde poprvé od památného srpna v Curychu, se už dokonce těší. "Jsem rád, že zase změříme síly. Porazit Boulamiho ale není priorita. Poběžím svůj závod a důležitý bude na úvod sezony hlavně čas. Ten bych chtěl srazit pod osm minut," prohlásil Kipketer.

Zatímco osmadvacetiletý Keňan si za hlavní cíl na Zlaté tretře nevytyčil vítězství, Boulami podle vlastních slov přijel proto, aby vyhrál. "Také já mám dobrou formu. První letošní závody naznačily, že tvrdá příprava se vyplatila. Osobní časy se start od startu zlepšují a ve stejném trendu by to mělo jít dále," nechal se Maročan slyšet v dějišti mítinku.

Jedním dechem smířlivě popřel, že by rivalita mezi běžci přesáhla únosnou mez. "Je to všechno jen na sportovní bázi, nejde o nic zvláštního. Respektuji kvalitu Keňanů, ale dokud to půjde, chci je porážet," dodal odhodlaně Boulami.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž