Bába se špičkoval s Holmem, kdo s koho

Budapešť - Soupeři z něj mají respekt. Devatenáctiletý český výškař Jaroslav Bába potvrdil, že bude na halovém mistrovství světa v Budapešti patřit k největším favoritům. Dokázal se koncentrovat. Postupových 227 cm zvládl na první pokus a je ve finále. "Bylo to v pohodě," prohlásil juniorský mistr Evropy. Po kvalifikaci se špičkoval se Švédem Holmem, největším konkurentem.

Bába splnil první úkol otevřel si na šampionátu dveře do finále. "Zpočátku jsem si myslel, že to půjde hůř, ale pak jsem se rozskákal."

Prý se zapomněl na ploše hýbat, málo se rozcvičil. "Trochu jsem to podcenil, proto ta oprava na 220," jakoby se omlouval. Pak už skákal naprosto bez potíží. "Musím přiznat, že se mi samozřejmě trochu ulevilo, když to skončilo a věděl jsem, že postoupím," prohlásil.
 
Loni byl na halovém MS v Birminghamu devátý, stejný počet skokanů prošel i do finále. Výškaři se totiž domluvili a poté, co jich právě devět překonalo 227 cm, už dál neskákali. "Trochu jsem se bál, protože skákat 230 v kvalifikaci je docela vysoko. Takhle to je o dost lepší," řekl druhý muž letošních světových tabulek.
 
Absolvoval pět pokusů, tudíž se tolik neunavil. "Ve finále to bude jiný závod," upozornil. Zahájí opět na 215 cm a je si vědom, že nesmí na nízkých výškách opravovat. "To by mě mohlo mrzet. Musím do toho jít naplno," plánoval. "Nejlepší mám tak osmý až desátý pokus," vypočítal si kulminaci své výkonnosti pro sobotní závod.

V pátek se do sebe uzavřel, nechtěl se vychvalovat, hovořit o tom, že je favorit. Komunikoval pouze s koučem. "Pomohlo mi to, chtěl jsem mít trochu klidu," vysvětloval. Na hotelu prý cítil nervozitu. "Ale jak jsem se začal hýbat a rozcvičovat, tak to bylo v pohodě, spadlo to z mně," prohlásil.

"Sektor je super, stačí tam opřít se o nohu, kopne to samo nahoru," pokyvoval hlavou. Vnímal pokřiky a fandění českých diváků, kteří se v ochozech sešli v hojném počtu. "Překvapilo mě to, dokonce jsem viděl také klubovou vlajku," radoval se vítkovický výškař.

V hledišti byla i jeho přítelkyně Denisa Ščerbová, natáčela jeho skoky na video. "Jen mi je líto Tomáše, mohli jsme tam být dva, přál jsem mu to," podotkl k vyřazení druhého českého skokana Janků.

Bába chodí v Budapešti spát pozdě, nechce totiž být přespalý a malátný. "Asi v půl druhý," řekl. Čtvrteční večer strávil u filmu 60 sekund, i dnes zalehne až po půlnoci. "Na Matrix se ale podívám až po závodech," vykládal.
 
Ví, že má v noze na to, skákat nad 230 cm. "Na první pokus by to zítra mohlo znamenat medaili," přemítal. Když však dnes rozhodčí v kvalifikaci začali tuto výšku stavět na stojany, do smíchu mu moc nebylo. "Ani jsem neměl odvahu to začít domlouvat. Holm to naštěstí vyřídil," zmínil Švéda, s nímž se po kvalifikaci hned nechal i vyfotit.

Severský favorit soutěže prý českého mladíka považuje za svého největšího soupeře. "Já budu první, ty druhej," špičkovali se s úsměvem navzájem. V sobotu od 18:15 se uvidí, kdo s koho.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž