V Říčanech u Prahy začal platit zákaz tranzitu kamionů. (13.11.2017) | foto: Viktor Votruba, 5plus2.cz

Přes Říčany budou opět do Prahy proudit kamiony, kraj zrušil obecní zákaz

  • 29
Krajský úřad Středočeského kraje v úterý zrušil nedávno vydaný zákaz omezující vjezd kamionům na silnice v okolí Říčan. Krajští úředníci krok odůvodnili tím, že zákaz porušil právní předpisy. Vadí jím třeba, že rozhodnutí o zákazu nebylo vyvěšeno ve všech dotčených obcích.

„Zároveň ale kraj připouští, že tento fakt byl napraven. Při nápravě dokonce opět vznikl prostor pro námitky proti opatření,“ uvedla mluvčí Říčan Kateřina Lauerová.

Podle starosty Říčan Vladimíra Kořena zákaz jednoznačně prospěl dopravě, která byla snížena zhruba na polovinu.

„Po zavedení zákazu tranzitu mi starostové okolních obcí či pražských městských částí děkovali za pozitivní dopad, lidé u většiny silnic si oddechli,“ uvedl Kořen.

Nyní bude nutné zakrýt všechny značky upozorňující na zákaz. Ten se týkal zejména silnic druhé a třetí třídy, které vedou k dálnici D1 u Říčan. Zakázaný vjezd platil pro dopravce, kteří nemají v katastrálních územích města Říčany sídlo firmy, vykládku či nakládku a jejichž řidiči si Říčanskem krátí cestu kvůli nedostavěnému Pražskému okruhu.

První den zákazu transitu začala policie okamžitě zastavovat řidiče.

13. listopadu 2017

Říčanská radnice nyní doufá, že jí pomohou středočeší zastupitelé. Obec je požádá, aby přijali usnesení, kterým by dali jasný souhlas s umístěním značek na krajských komunikacích.