Cizinec prchl s dítětem do ČR přes kontrolu, pátrání prý vyhlásili až pak

  • 18
Policisté popsali průběh úterního zadržení cizince, který se údajně v Německu pokusil zavraždit manželku a poté ujel s jejich dítětem. Do ČR se dvojice dostala přes hlídky na přechodu v Ústeckém kraji, auto policisté zastavili na D1. Dítě pak museli uklidňovat pohádkami.

O tom, že podezřelý muž přejel hranice, se policisté dozvěděli v úterý večer.

„Muž překročil státní hranici na přechodu Krásný Les v Ústeckém kraji v 17:48 hodin. Na hraničním přechodu byl kontrolován Policií ČR, nicméně v tuto dobu ještě nefiguroval v centrálních (mezinárodních) informačních systémech jako osoba, po které se pátrá,“ popsal mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Za jakých podmínek se muži podařilo přejet hranice, teď prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Okolo 19. hodiny dostaly hlídky informaci, že po dálnici D1 jede směrem na Brno auto, po kterém se v tu chvíli už pátralo. Němečtí policisté kolegům v Čechách oznámili, že muže hledají kvůli pokusu o vraždu manželky, po kterém odjel i s jejich dítětem.

Podezřelého dvaatřicetiletého řidiče, podle informací iDNES.cz Afghánce, hlídka zastavila na 41. kilometru dálnice, necelé dvě hodiny po překročení hranice.

Podle zasahujících hlídek muž hned zastavil auto na krajnici a kladl jen pasivní odpor. Na zadní sedačce našli rok a půl staré dítě v autosedačce.

„Trochu se nás bálo a plakalo. Přikryli jsme je dekou a dali mu hračky, které byly v kufru. Následně jsme je přesunuli do policejního vozu, kde jsme mu zatopili a pustili pohádky, takže se uklidnilo,“ vylíčil Tomáš Pukovec z cizinecké policie.

V následném řízení bude zadržený muž s největší pravděpodobností na základě evropského zatýkacího rozkazu vydán do Spolkové republiky Německo.