Dřevostavba roku 2018

Dřevostavba roku 2018 | foto: Nadace Dřevo pro život

Ocenění za dřevostavbu roku dostaly i projekty ze středních Čech

  • 0
Rozhledny, sruby či hřiště – to vše lze vytvořit ze dřeva, jedinečného materiálu, který ani po letech neztrácí nic ze své osobité elegance a kvality. Rekordní počet, takřka stovka originálních artefaktů různých tvarů a velikostí, bojovala o cenu Dřevěná stavba roku 2018. Mezi oceněnými nechyběly ani projekty ze středních Čech.

„Cílem ankety, kterou organizujeme již osmý rok, je podpořit využívání dřeva ve stavebnictví. A to jako naší významné obnovitelné suroviny,“ řekl ředitel Nadace dřevo pro život Stanislav Polák. 

O tom, která ze zmíněných 95 staveb získá ocenění, rozhodovalo takřka 68 tisíc hlasů široké veřejnosti. V užším finále poté o stavbě rozhodovalo jedenáct odborných poradců. Soutěžilo se v kategoriích Dřevěná hřiště malá a velká, Dřevěné konstrukce, a to jak ve stadiu návrhů, tak uskutečněných staveb. Další disciplínou byly Dřevěné konstrukce plánované i vybudované. Architekti a projektanti představili svá díla i ve sféře Roubenek a srubů. Další zajímavou soutěžní disciplínu představovaly také Dřevěné interiéry.

„Na oceněné tvůrce v jednotlivých oborech čekal i diplom, a to stylově z dubové kůry, a cena deset tisíc korun. V rámci oceňování pořadatelé nezapomněli ani na hlasující. Nejúspěšnější z nich dostal poukaz na pobyt v roubence v Jizerských horách,“ uvedla mluvčí Nadace dřevo pro život Tereza Poláková.

Ve středních Čechách se dobře projektuje, staví i žije. I tak lze shrnout některé úspěšné projekty, které se týkají bydlení v regionu. Heslo „Zahrádkáři Kersku“ zná každý, kdo alespoň jednou zhlédl kultovní film Slavnosti sněženek, vytvořený na motivy díla spisovatele a zdejšího chataře Bohumila Hrabala.

Osada Kersko na Nymbursku se po hlasování v soutěži o zajímavé budovy může pochlubit oceněným vítězným návrhem v kategorii Moderní dřevostavby. Vítěznou dokončenou moderní dřevostavbu lze již spatřit v Neveklově na Benešovsku.