(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Za mučení expřítelkyně paralyzérem se muž domohl nižšího trestu

  • 5
Za napadení své bývalé přítelkyně půjde nakonec Michal Babovák do vězení na tři roky a devět měsíců. Rozhodl tak pražský vrchní soud, jehož verdikt už je pravomocný. Odvolací senát v případu rozhodoval podruhé, jeho původní rozsudek zrušil po dovolání státního zástupce Nejvyšší soud.

Babovák byl původně souzen za pokus o vraždu, Městský soud v Praze ho za to loni v listopadu nepravomocně potrestal pětiletým vězením (psali jsme zde).

Odvolací senát vrchního soudu ale rozsudek na začátku roku zrušil a muže odsoudil za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti do vězení na tři a čtvrt roku.

Babovák byl nakonec potrestán za těžké ublížení na zdraví, ovšem nikoliv v jeho nedbalostní formě. Tedy tak, jak nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v dovolání navrhoval. Soud muži proti prvnímu rozsudku za tuto kvalifikaci zvýšil trest o půl roku.

Rozsudek zahrnuje i potrestání za porušování domovní svobody a krádež.

„Dále mu (Babovákovi) byla uložena povinnost nahradit poškozené stanovenou majetkovou škodu a nemajetkovou újmu v penězích,“ uvedla mluvčí soudu Simona Heranová

Babovák se podle obžaloby do bytu své bývalé přítelkyně dostal loni v noci na 8. března, když si předtím potají zhotovil kopii klíče.

Podle spisu tam přišel s úmyslem vraždit. Na kuchyňskou linku si připravil potravinářskou fólii, plnou neotevřenou láhev vodky, trychtýř, červenou ponožku a pásku přes oči na spaní.

Když se žena vrátila v noci z práce domů, čekal maskovaný kuklou v pokoji, kde vyšrouboval žárovku. Při pokusu o rozsvícení světla se na ženu podle obžaloby vrhl zpoza skříně a na tělo jí několikrát přiložil zapnutý paralyzér.

Napadená se bránila, útočníkovi při potyčce spadla kukla, takže v něm obyvatelka bytu poznala svého bývalého přítele. Ten poté útoku zanechal. Vyzval ji, ať se podívá, co si na ni připravil v kuchyni, a odešel. U ženy se po útoku rozvinula posttraumatická stresová porucha. Babovák vinu popíral.