Mapa majetkoprávních poměrů v Praze. Žlutě vyznačené oblasti jsou ve správě...

Mapa majetkoprávních poměrů v Praze. Žlutě vyznačené oblasti jsou ve správě města, červené ve správě státu. (27. září 2023) | foto: Instut plánování a rozvoje Prahy

Komu patří a kdo spravuje? Aplikace ukáže informace o nemovitostech v Praze

  • 3
Magistrát hlavního města zveřejnil mapovou aplikaci, která uceleně ukazuje majetkoprávní vztahy v Praze. Zájemci tak mohou snadno zjistit jaký majetek spravuje město nebo jiná organizace. Doposud bylo nutné informace získávat skrze katastrální úřad. Systém vznikl ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje (IPR).

„Pro běžného občana je v současné době poměrně těžké vyznat se ve složitých majetkoprávních vztazích u majetku hlavního města. V současné podobě nová mapa zobrazuje všechny nemovitosti ve vlastnictví Prahy a při rozkliknutí dané karty získá čtenář informaci, kdo má daný objekt svěřen ve správě, či se dozví, která z externích správcovských společností ji má na starosti,“ popisuje nový mapový portál pražský radní pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský.

Mapa všech stezek na Ašsku umožní turistům mnohem lepší orientaci

Oproti datům v katastru je možné portál obohatit o další údaje jako jsou informace o správě majetku, zda se o nemovitost stará některá z městských společností nebo zda je budova prázdná.

Další funkce do portálu mohou být přidány, převážně jde o ekonomická data.

„V dohledné době chceme do mapy integrovat informace o hospodaření s nemovitostmi: komu je pronajímáme, za kolik, na jak dlouho... Mým snem je, že si člověk časem bude moci kliknout na konkrétní budovu a ukáže se mu, jaké jsou s ní spojené výnosy a náklady,“ uvedl Zábranský na sociální síti X.

Po dokončení těchto úprav by se mohl z mapy stát nástroj veřejné kontroly, kde by si všichni obyvatelé mohli zjistit potřebné informace o městském majetku.

V současnosti jsou v systému data platná ke konci letošního června, v budoucnu by mělo dojít k úpravě, kdy se data budou propisovat do systému okamžitě. Poté budou vždy po zobrazení mapy informace aktuální. Tomuto vylepšení systému však musí předcházet integrace magistrátních systémů. Ta je plánovaná na konec letošního roku.