Požár pražského hotelu má už pět obětí. Senior zemřel po dvou měsících

  • 0
Lednový požár hotelu Eurostars David má další oběť. Po dvou měsících prohrál svůj boj o život dvaaosmdesátiletý cizinec. Je už pátým člověkem, který v důsledku tragédie zemřel, při požáru či následně v nemocnici přišla o život čtveřice mladých turistů. Požár je jedním z nejtragičtějších v české historii.

„Dostala se k nám smutná zpráva. Po dvou měsících má požár hotelu v Náplavní ulici další oběť,“ informovali pražští hasiči na Twitteru. Dvaaosmdesátiletý cizinec zemřel po dvou měsících od požáru.

Dva lidé, jednadvacetiletý Němec a dvacetiletá Korejka, v hotelu zahynuli ještě před příjezdem hasičů v důsledku nadýchání kouře a udušení. Další dvě cizinky následně zemřely ve Všeobecné fakultní nemocnici. Celkem po požáru skončilo v nemocnici osm lidí, přes třicet jich ošetřili záchranáři.

V době požáru v sobotu 20. ledna byla v hotelu ubytovaná více než stovka hostů, hasiči jich přes třicet evakuovali. Některé museli zachraňovat z okenních říms pětipatrové budovy, jiní podle dostupných svědectví prchali po střechách.

Mezi lidmi v hotelu nastala velká panika a několikrát i hrozilo, že by lidé mohli skočit z okna, aby se před plameny zachránili.

„Na parapetu oken sedělo spoustu lidí a černý dým se jim valil za zády. Dva mladíci po nás v jednom z oken házeli boty a batohy, aby nás na sebe upozornili, ale my o nich věděli. Chvíli hrozilo, že sami v panice skočí. S tím vším se posádka musela poradit a snažila se jim v tom zabránit,“ popsal zážitek ze zásahu velitel družstva Radek Svatoš.

22. ledna 2018

Požár se škodou dvacet milionů korun se už při počtu čtyř obětí zařadil mezi nejtragičtější v Česku. Policie jej vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti. Vyšetřovatel zadal vypracování několika znaleckých posudků z oborů elektro a chemie, na závěry o příčinách požáru se teprve čeká.

Hotel prošel v roce 2006 rozsáhlou rekonstrukcí za 196 milionů.