Pražští hasiči mají třináct nakažených koronavirem, další jsou v karanténě

  • 0
Testy prokázaly koronavirus už u třinácti pražských hasičů, 79 jich je v karanténě. Vedení sboru izolovalo některé stanice a zmenšilo počet lidí, kteří slouží. Stanice v Krči je momentálně zavřená, otevře se v sobotu v sedm hodin ráno.

„V současné době byly pozitivní testy u jedenácti hasičů, celkem jsme jich otestovali 105, na některé výsledky ještě čekáme,“ řekl dopoledne ředitel pražských hasičů Roman Hlinovský. O čtyři hodiny později hasiči informovali na Twitteru, že nakažených je již třináct a otestovaných 120.

Hasiči omezili styk mezi stanicemi, mají oddělené operační středisko a připravené záložní pracoviště. „V současné době jednáme s magistrátem o zařízení pro dezinfekci vnitřních prostor,“ zmínil Hlinovský.

Při plném stavu slouží na každé směně 183 lidí, nyní je počet snížený na nezbytný stav 121 hasičů. Bylo k tomu možné přistoupit i proto, že opatřeními proti šíření koronaviru hasičům ubyla práce.

„Jedná se zejména o technické zásahy při autonehodách, protože se výrazně snížil provoz,“ poznamenal Hlinovský.

Dodal, že sbor má „zásobník hasičů“, ze kterého může v případě potřeby chybějící lidi doplňovat.

K nákaze hasičů Hlinovský dodal, že „přišla z venku“. „Práce hasičů obnáší velkou četnost setkávání se s tímto rizikem,“ podotkl Hlinovský.