Diskuze

Dlouhý byl hotel, Široký palác kultury, z Bystrozrakého hledělo vnitro

Dlouhý, Široký a Bystrozraký nejsou jen jména pohádkových postav, ale i přezdívky budov na vyšehradském předpolí Nuselského mostu. Jména si u Pražanů vysloužily hlavně pro svůj vzhled, ale i kvůli způsobu využití. Stavbám se věnuje další díl videoseriálu iDNES.tv.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tyto názvy neznám. Dokonce ani rodilí Pražáci odkojení Vltavou podobné názvy neslyšeli. Asi hantýrka, kterou používalo jen pár vyvolených:-)

1 1
možnosti

J47i53ř92í 53V30l69k

24. 1. 2020 15:53

Dlouhý, Široký a Bystrozraký jsme říkali třem komínům Teplárny Malešice (nevím jak moc toto pojmenování bylo rozšířené, ale řekl bych, že minimálně a to ještě pouze u lidí bydlících v okolí). V souvislosti s budovami zmíněnými v článku jsem o tom nikdy neslyšel. :-/

0 0
možnosti
Foto

Tedy pardon, jsem rodilý pražák, žil jsem tam desítky let, ale nic podobného jsem nikdy neslyšel (široký, dlouhý, ...). Pakul je jasný, ano, Palác kultury. Netuším, kam autor na tyhle věci chodí a v jaké komunitě žije... Bohužel to není první článek na dané téma, který je nesmyslný.

6 0
možnosti

To "Dlouhý, Široký a Bystrozraký" se říkalo v jednom vtipu z té doby. Ale nikdo to nepoužíval ke skutečnému označení budov.

Bystrozraký proto, že tam bylo centrum kamer. Už tehdy byly porůznu po Praze sledovací kamery, ne jako dneska, ale byly. Říkalo se, že dokážou zaměřit obličej kteréhokoliv člověka na Václaváku. Téměř jistě to ale nebyla pravda, tehdejší analogové kamery to uměly podle mě těžko.

1 0
možnosti

Panebože, to je bída. Autor napsal článek jen aby něco napsal. Že jsem o Bystrozrakém nikdy neslyšel, prosím. Ale z článku vyplývá, že policejní budova sestávala z cel, do kterých zavírali odpůrce režimu. Byl to útvar s názvem "Správa SNB hl. m. Prahy a Středočeského kraje". Dnes je to "Krajské ředitelství policie Praha". Když se nad názvem zamyslíte, tak je to vlastně totéž. A "vnitro" odtud opravdu nehledělo.

2 0
možnosti

P54e78t98r 55S53k89á90l20a

24. 1. 2020 8:46

na Paláci kultury jsem strávil 12 let, co se tam toho vypilo ...

0 0
možnosti

Te je přeci taková ptákovina že by "zasloužila zařadit do rubriky Prémium", aspoň by vidělo jen to minimum čtenářů úroveň tohoto článku :-/

2 0
možnosti

A ten článek psal Hloupý Honza!!;-D;-D;-D

6 0
možnosti

Bydleli jsme v Jamrtálu, ale známe jen Pakul ...

3 0
možnosti

Tyhle přezdívky mne nějak minuly. Vím, že se Paláci kultury říkalo Pakul.

7 0
možnosti

Také Lidojem a Spici obr.

0 0
možnosti