Krajský soud v Plzni. | foto: Petr Ježek, MF DNES

Zprošťující rozsudek nad motorkářem, který smrtelně zranil chlapce, soud zrušil

  • 7
Plzeňský krajský soud zrušil rozsudek, který zprošťoval motorkáře Víta Bareše z usmrcení z nedbalosti a vrátil případ okresnímu soudu k novému projednání. Podle čtvrtečního rozsudku byl zprošťující verdikt předčasný. Motorkář srazil devítiletého chlapce, který spolu s ostatními dětmi a jeho babičkou přecházeli přes silnici.

„Rozsudek byl předčasný, je třeba učinit vyšetřovací pokus a doplnit znalecký posudek,“ odůvodnil čtvrteční rozsudek soudce Eduard Wipplinger.

Podle něj je důležité vědět, kdy mohl obžalovaný motorkář skupinku osob zaregistrovat a kdy mohl rozpoznat, že se jedná o děti. Okresní soud v Klatovech se bude muset také zabývat otázkou přiměřené rychlosti.

Tragická nehoda se stala u obce Čachrov předloni 12. června odpoledne. Seniorka přecházela spolu s devítiletým vnukem a dalšími třemi nezletilými chlapci ve věku od 8 do 13 let silnici.

V tu chvíli se na horizontu objevil motorkář. Viděl, že silnici zleva doprava přechází skupinka dětí se ženou táhnoucí vozík. Pustil plyn a začal přibržďovat. Když jej skupinka uviděla, snažili se všichni vozovku přeběhnout. Motorkář na ně zareagoval tím, že se je pokusil objet v protisměru. Jenže chlapec, který přecházel jako poslední, se lekl a zůstal stát přímo v dráze motocyklu. Zemřel na místě.

I když žádné dopravní předpisy motorkář neporušil a chlapec se zastavil na vzdálenost, kdy už nemohl tragickému střetu zabránit, měl podle vyšetřovatelů dávat větší pozor. Školáka srazil v rychlosti přibližně 77 kilometrů v hodině. Znalecký posudek uvádí, že pokud by zpomalil na 40 kilometrů za hodinu, mohl se mu bezpečně vyhnout.

„V okamžiku, kdy jsem skupinku chodců zaregistroval, se pohybovali uprostřed silnice na dělicí čáře. Začal jsem přibržďovat, aby stihli přejít. V protisměru nic nejelo, tak nebyl důvod, abych dupnul na brzdu. Bohužel se tam zaseknul ten kluk, v té vteřině jsem už nedokázal zareagoval,“ četl výpověď motorkáře ze spisu soudce.

Motorkář řekl, že kdyby začal intenzivně brzdit, ztratil by nad motorkou kontrolu a mohl srazil celou skupinu.

Soud motorkáře na začátku letošního roku zprostil obžaloby, podle jeho závěru neporušil žádné předpisy. Proti tomuto verdiktu se odvolala státní zástupkyně. Podle ní nebyl čtyřiatřicetiletý motorkář náležitě opatrný a s dostatečným předstihem nezareagoval tak, aby kolizi zabránil.

Za nedbalost soudí i sedmdesátiletou babičku sraženého školáka. Podle státní zástupkyně měla na dítě při přecházení silnice dávat větší pozor. Rozsudek zatím nepadl.

Jel pořád rychle, popsala žena srážku s motorkářem (30. 1. 2024)

,