Pekárna, která zpracovává kvalitní zdravé suroviny místních farmářů, vznikla v Šumperku. Její zakladatelkou je Lucie Smolíková ze Šumperka, jež provozovnu povede společně se svou maminkou Halkou. | foto: Město Šumperk

Nová paleo pekárna nabízí pečivo bez obalů a bez éček

  • 4
Pekárna, ve které jsou na prvním místě kvalitní suroviny a produkty místních farmářů, ale i nulová éčka či minimální obaly, vznikla v Šumperku. Její zakladatelkou je Lucie Smolíková ze Šumperka, která ji vede se svou matkou Halkou.

Zájemci novou šumperskou pekárnu najdou ve vile naproti kojeneckému ústavu v ulici Dr. Beneše 16, v prostorách, kde dříve byla vinotéka. Jmenuje se BEZva pekárna.

„Impulzem ke vzniku pekárny byly zdravotní problémy mých dětí, které potřebují specifickou stravu. Vzhledem k tomu, že v Šumperku a nejbližším okolí nebylo možné sehnat pečivo, jež mohly mé děti jíst, pustila jsem se sama do pátrání po receptech a následně do pečení,“ uvedla Lucie Smolíková.

Když chtěla pořídit synovi dort k narozeninám, nejbližší pekárnu, která by to kvůli specifickým požadavkům na suroviny dokázala, byla v Olomouci.

Ve své pekárně se zaměří na pečivo nejen pro zákazníky se zdravotními problémy souvisejícími s jídlem, ale i pro ty, kteří vyznávají zdravý životní styl podle zásad paleo či low carb.

Zdravý životní styl

„Na internetu jsem objevila stránku Paleo pekárna – mateřský projekt. Jeho tvůrci nabízeli licenci a pomoc s rozjezdem firmy. Začátkem roku jsem se s nimi spojila a pustila se do příprav,“ popsala Smolíková.

Přiznala se, že jediné zkušenosti z pečení měla z domova. „Dohodly jsme se, že půjde o malou rodinnou pekárnu, jejíž provoz budeme zvládat ve dvou. Časem uvidíme, bude záležet na tom, jak se rozjedeme,“ sdělila s tím, že do budoucna plánuje prodej surovin na zdravé pečení i internetový obchod.

BEZva pekárna se pustila i do výroby vánočního cukroví, které nebude obsahovat obilí, lepek, mléko, cukr ani škrob.

„Produkty budou vhodné nejen pro alergiky či diabetiky, ale i pro běžné konzumenty, jež chtějí jíst a mlsat zdravě,“ uvedla Smolíková.

Co je to „paleo pekárna“?

„Nepoužíváme obilnou mouku, lepek, přidaný cukr, mléko ani škrob. Pečeme z mandlové, kokosové, banánové a jablečné mouky, bez použití chemie a konzervantů, a proto výrobky musejí být uchovávány v chladu. Používáme ghí, tedy čistý máselný tuk získaný přepuštěním čerstvého másla, které je tak zbavené nejen laktózy, ale i mléčné bílkoviny, a rovněž bio kokosový olej, kokosové mléko, kaštanové pyré natural a další zajímavé suroviny. Sladíme ovocem, datlemi, medem a čekankou. Low carb je zase pečivo, v němž je výrazně snížen obsah sacharidů, je vhodné pro diabetiky. Vše vyrábíme ručně, samozřejmostí je, že používáme kvalitní suroviny,“ vysvětlila Lucie Smolíková.