Diskuze

RECENZE: Album Spoken je luxusně zařízený byt, v němž nikdo nežije

Instrumentální sólové album skladatele Karla Havlíčka, který má kromě britsky střiženého indie popu zkušenosti i s Hollywoodem, je perfektně zprodukované, ale místy až příliš „hollywoodsky“ jímavé.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R98o47m74a64n 60O54l40á48c69h

13. 1. 2022 12:37

"Moderní vážná hudba" to tedy opravdu není ;-D Poslouchá se to pěkně a klip je pohledný, ale pro probuzení zájmu tomu vážně něco chybí. Například zpěv...

0 0
možnosti

Ale tento styl se opravdu označuje jako moderní klasická nebo neoklasická hudba. Čelní představitelé jsou/byli Jóhann Jóhannsson, Max Richter, Ólafur Arnalds, Nils Frahm atd. Většinou mí oblíbenci, ale osobitější než tento Havlíček, kterého se přiznám, jsem doteď ani neznal, což se trochu divím (ale asi jsem o moc nepřišel). Předpokládám, že to, co vy si pod tím termínem představujete, je soudobá vážná hudba, což je úplně něco jiného a totální underground. Mně ten track dosti připomíná i mé neznámé oblíbence Hammock, ti jsou ale též osobitější.

Jinak vyčítat podobným imaginárním soundtrackům nebo obecně ambientu (a takové výčitky slyším často od lidí zvenčí), že tomu něco chybí, třeba "ten film" nebo zpěv nebo výraznější rytmus, aby si to člověk pořizoval nebo se v něm probouzel zájem, je nefér pro ten žánr. Jsou i mnohem minimalističtější podoby imaginárních soundtracků a zpěv tam příznivci fakt nepostrádají. Prostě někdo má pro to cit a někdo ne. Ten Arnalds má pár dobrých věcí se zpěvem. Richter má geniální mashup s vokálem Dinah Washington z filmu Prokletý ostrov.

0 0
možnosti
Foto

Sh*t, a já z nadpisu myslel, že Spoken přeci jen vydali ještě jedno album...

0 0
možnosti