Ze seriálu TBH | foto: ČT

Středoškoláci, matky i novinářky jsou hrdiny internetových seriálů ČT

  • 1
Česká televize představila projekty, které připravila pro své internetové vysílání. Patří k nim hraný seriál ze střední školy, cyklus o mateřství, dokument sledující práci reportérek či zábavný pořad o sexu pro mladé.

Už loni v prosinci zahájila ČT novou kapitolu svého iVysílání premiérovými projekty RapStory, Kritika budoucnosti a Do divočiny!, které se letos dočkají dalších epizod. Podle ředitele ČT Petra Dvořáka dosavadní reakce nasvědčují, že se potkaly s očekávaným, tedy zejména mladším publikem.

Generační dramaturgii odpovídá rovněž čerstvá kolekce novinek iVysílání. V jejím čele stojí vůbec první hraný webový seriál ČT, který už se úspěšně představil na festivalech. Jmenuje se TBH, což je zkratka anglického „to be honest“, česky „upřímně řečeno“, a sleduje osudy studentů brněnské střední školy po dramatické zkušenosti.

Zažijí totiž nevydařený střelecký útok, který jedna z dívek živě streamuje. Na scénáři tvůrci spolupracovali s posluchači scenáristiky pražské FAMU a projektu TBH přezdívají „seriál, který jsme potřebovali vidět, když nám bylo patnáct, jenže tehdy nebyl“. 

Cyklus Protivný sprostý matky zase slibuje hovory o rodičovství upřímně, otevřeně a s nadhledem, a to včetně témat, o kterých se většinou mlčí, včetně sexu po porodu. Průvodkyní je herečka Tereza Dočkalová, která se během natáčení sama stala matkou.

Dvanáctidílná dokumentární série Novinářky ukáže profesní zákulisí reportérek Jany Ustohalové, Hany Čápové a Saši Uhlové, které se zaměřují na sociální témata. Autorkou i režisérkou projektu je Apolena Rychlíková.

Pod názvem Na záchodcích se přidá zábavný pořad o sexu pro začátečníky. Dvě mladé ženy, Terézia a Zuzana z podcastu Vyhonit ďábla, si spolu na toaletách sdělují vlastní zážitky, občas si přizvou hosty a sexuální osvětu slibují ve formě „naprosto na rovinu“.

K RapStory přibude obecněji laděná Lekce rapu, nabídku webu ČT doplní několik zahraničních online seriálů či animovaná série Jak vám mohu pomoci, pilotní projekt spolupráce iVysílání se studenty filmových škol.