V boji o zlato nakonec zvítězili zástupci Střední policejní školy v Sokolově....

V boji o zlato nakonec zvítězili zástupci Střední policejní školy v Sokolově. (17. června 2023) | foto: SUAS Group

V Sokolově se utkaly posádky dračích lodí, konal se druhý ročník závodu

  • 0
Více než dvanáct metrů dlouhé dračí lodě rozčeřily v sobotu odpoledne hladinu přírodního koupaliště Michal u Sokolova. Konal se tu 2druhý ročník Závodů dračích lodí, který na třísetmetrové trati nabídl divákům napínavé souboje plné adrenalinu a emocí.

Po symbolickém rituálu probuzení draka následovala série rozjížděk, ve kterých se postupně do finále propracovaly tři týmy. V boji o zlato nakonec zvítězili zástupci Střední policejní školy v Sokolově.

Kapitán vítězného týmu a pedagog školy Jan Kolář výkon svých svěřenců ocenil: „Někteří členové posádky jeli úplně poprvé, přesto jsme to společně skvěle zvládli.“ Na druhém místě skončili závodníci Fitness URAL Sokolov a třetí místo obsadila posádka Zpracovatelského úseku Sokolovské uhelné.

Třešničkou bylo klání týmů sestavených z hráčů HC Baník Sokolov a HC Energie Karlovy Vary. Hokejisté, kteří spolu měří síly v rámci přípravných duelů před sezonou, se tentokrát střetli na vodě v jiném skupenství. V nervydrásající jízdě nakonec urvali vítězství Karlovarští.

Do Plzně se sjeli draci. Závodili mezi sebou na přehradě České údolí

„Byla to bitva, soupeři děkujeme za férový souboj,“ napsali zástupci týmu na sociální sítě. Vedle exhibice potěšili hokejisté své fanoušky rovněž odpolední autogramiádou.

V závodech se představila řada posádek sestavených z regionálních firem, škol a dalších institucí. „Kromě týmů Sokolovské uhelné a SUAS Group zde měly své zástupce například Léčebné Lázně Mariánské Lázně, Střední policejní škola v Sokolově či Nemocnice Sokolov. Nechyběl ani loňský vítěz, parta ze společnosti Sedlecký kaolin,“ uvedla mluvčí SUAS Group Jana Pavlíková a upřesnila, že každou dračí loď obsadilo šestnáct veslařů, bubeník a kormidelník.

„Dračí tanec si vzal na starost Pražský klub dračích lodí. Je to velkolepé kostýmové vystoupení vycházející z čínské mytologie a odkazující na zrození draka,“ popsal část připraveného programu Luboš Klíma, obchodní a marketingový ředitel Sokolovské uhelné a SUAS Group, který závody unikátních dračích lodí na Sokolovsko vloni přivedl.

Součástí soutěže byl program pro veřejnost a rodiny s dětmi. Lidé se mohli seznámit s prezentací skautského centra Dýmka z Habartova, pobavit se při hudbě nebo třeba přispět na terapie čtyřleté Nelince z Toužimi, která bojuje s těžkým postižením. „Peníze, které se dnes vyberou, půjdou na rehabilitace, které Nelince velmi pomáhají. Měla by je absolvovat čtyřikrát ročně, jenže čtrnáctidenní pobyt přijde na téměř 90 tisíc korun. Tak jí s tím pomáháme,“ uvedla Barbora Štěpánková, členka správní rady Nadačního fondu Františka Štěpánka.

Na přehradě v Českém údolí se proháněly dračí lodě

„Na lodě byl úžasný pohled, skvělé bylo, že jízdu na menších lodích si mohly vyzkoušet i děti. Měly k dispozici kormidelníka, bubeníka, který je povzbuzoval, všechno jako dospělí. Moc jsme si to celá rodina užili,“ uvedla Tamara, která na závod dračích lodí přijela s rodinou ze Sokolova. Kvitovala, že v odděleném úseku pláže se bylo možné vykoupat. „Ale je pravda, že dnes voda nikoho moc nelákala. Všichni se přišli podívat na lodě a taky na hokejisty,“ doplnila.

Závody dračích lodí je klání, které nemá v Karlovarském kraji obdoby. Akci organizuje společnost Sokolovská uhelná a skupina SUAS Group společně s Prague Dragon Boat.

„Doufáme, že tradice, která vloni začala, u nás v kraji zapustí kořeny a že se bude konat dál, ať už tady na koupališti Michal, nebo v budoucnu třeba na jezeru Medard,“ dodala Jana Pavlíková. - Jitka Dolanská

Dračí loď má tvar otevřené kanoe o délce 12,5 metru. Na špici ji zdobí dračí hlava, na zádi ocas. Posádku tvoří maximálně dvacet závodníků, kteří pádlují v sedě. Na špičce sedí bubeník a údery do bubnu udává rytmus pádlování. Záď patří stojícímu kormidelníkovi, který určuje směr lodi.

Historie závodů dračích lodí se začala psát před více než dvěma tisíci let v Číně. Moderní éra těchto klání se datuje od roku 1976, kdy se uskutečnil první festival dračích lodí v Hong Kongu. Odtud se sport rychle rozšířil do celého světa. V současné době se této disciplíně aktivně věnuje přes padesát milionů lidí ve více než padesáti zemích světa.