Císařské lázně za 1,4 miliardy. Eben a spol. otevírají opravené varské lákadlo

  • 0
Dolaďování posledních detailů, pečlivý úklid i nacvičování choreografie na první ze tří večerů. Tak vypadalo čtvrteční dopoledne v Císařských lázních v Karlových Varech, jejichž rekonstrukce právě skončila. Večer se totiž uskuteční první ze tří slavnostních ceremoniálů otevření obnovené kulturní památky.

„Scénář všech tří večerů je stejný. Moderuje je Marek Eben, scénickou show připravili bratři Cabanové a zahraje Karlovarský symfonický orchestr,“ řekl k programu v Císařských lázních Miloš Bělohlávek, vedoucí návštěvnického provozu.

Konečný účet 1,4 miliardy korun

Páteční večer bude přímým přenosem přenášet Česká televize na programu ČT Art, v sobotu, kdy jsou lázně otevřené pro širší veřejnost, pak zazní celá Dvořákova Novosvětská. „Po skončení oficiálního programu budou mít hosté šanci samostatně si prohlédnout celý objekt,“ doplnil Bělohlávek.

Rekonstrukce Císařských lázní začala 14. prosince roku 2019. Původní rozpočet byl 828 milionů, konečný účet se ale vyšplhal na 1,4 miliardy, což vyvolalo kritiku opozičních krajských zastupitelů. „Zdědili jsme projekt, který počítal jen s prostou rekonstrukcí objektu. Chtěli jsme mu ovšem vdechnout život i do budoucna,“ řekl hejtman Petr Kulhánek.

Provoz přijde na 30 milionů

Nad původní plán tak vznikla vestavba sálu pro karlovarské symfoniky i expozice lázeňství. „Stálo to více peněz, ale jsou to dobře investované prostředky, které zvýší prestiž Karlových Varů,“ doplnil hejtman. Rekonstrukci z největší části hradil kraj z fondu budoucnosti.

„Čtyřmi sty milion přispělo ministerstvo kultury, další stovku milionů přidalo Město Karlovy Vary,“ upřesnil hejtman. Roční provozní náklady pak odhaduje na 30 milionů korun. „Do budoucna bychom však rádi vygenerovali aspoň 50 procent těchto nákladů,“ naznačil Bělohlávek. Další prostředky pak bude hradit město jako nájem za prostory pro symfoniky.

Lákadlem je Zanderův sál

Vedoucí návštěvnického provozu věří tomu, že se Císařské lázně zařadí mezi pět nejnavštěvovanějších památek v kraji. „Jenom v prvním týdnu po otevření jsme připraveni na čtyři tisíce návštěvníků,“ konstatoval. Pro ně jsou prozatím připravené dva prohlídkové okruhy.

Ten velký zahrnuje veškeré přístupné prostory lázní, malý je vyhrazený pro takzvanou Císařskou koupelnu. „Je společně se Zanderovým sálem největším lákadlem prohlídek. Je jedinou místností, kde je všechno pravé. Mahagon, jasan, tkané brokáty. Po rekonstrukci je v podobě z roku 1895,“ konstatoval Bělohlávek.

Brežněvova manželka uklouzla

Zajímavostí je, že ač byla unikátní koupelna určená pro císaře Františka Josefa I., ten se v ní podle historických pramenů nikdy nekoupal. „Mezi ty, kteří ji využili, ale patřil habešský císař či perský šách. Traduje se i historka, že v Císařské koupelně uklouzla na mýdle manželka bývalého vůdce Sovětského svazu Brežněva,“ přidal pár zajímavostí Miloš Bělohlávek.

Další lákadla se začnou objevovat postupně. Do konce roku tak v přízemí Císařských lázní vznikne expozice věnovaná lázeňství. „Bude mapovat nejen historii samotného objektu, ale také lázeňství v kraji jako takového,“ dodal Bělohlávek.