(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Shutterstock

Nigérie, Egypt, Bangladéš i Polsko se staly líhněmi dolarových milionářů

  • 13
Ekonomické supervelmoci jako Spojené státy americké, Čína a Japonsko jsou možná domovem největšího počtu boháčů. Když je ovšem řeč o příležitostech pro zrození nových dolarových milionářů, na první příčky se dostávají státy, do kterých by to nikdo na první dobrou neřekl.

Podle poslední studie společnosti Wealt-X, která zkoumá bohatství, se mezi státy s nejrychleji bohatnoucí populací začínají tlačit rozvojové země z Afriky a Asie. Firma pro svou předpověď na následujících pět let brala v úvahu více než 540 tisíc lidí s majetkem od jednoho do třiceti milionů dolarů (22,5 až 673,4 milionu korun). Počítala s aktuální úrovní bohatství, odhady nárůstu populace a předpokládanými investičními příležitostmi.

Lídrem žebříčku se stali Nigerijci, jejichž majetná vrstva by měla do roku 2023 bohatnout tempem 16,3 procenta ročně. Následují Egypťané a Bangladéšané, píše CNBC.

Je ovšem třeba vzít v úvahu, že méně rozvinuté země s nižší základnou bohatství, logicky porostou rychleji. Pro obyvatele USA nebo Číny, kde je 8,7, respektive 1,9 milionu dolarových milionářů, by bylo velice obtížné dosáhnout podobného tempa růstu. Přesto i v Číně se předpokládá impozantní nárůst bohatství.

Země s nejrychleji rostoucím soukromým bohatstvím

  • Nigérie: 16,3 % ročně
  • Egypt: 12,5 % ročně
  • Bangladéš: 11,4 % ročně
  • Vietnam: 10,1 % ročně
  • Polsko: 10 % ročně
  • Čína, Keňa: 9,8 % ročně
  • Indie: 9,7 % ročně
  • Filipíny: 9,4 % ročně
  • Ukrajina: 9,2 % ročně

Zdroj: Wealth-X

Výzkum přináší další překvapivá zjištění. V první desítce zemí se objevují Polsko a Keňa. Tedy státy, které se dosud mezi rychle ekonomicky rostoucími skupinami, jako je BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika) a MINT (Mexiko, Indonésie, Nigérie a Turecko), neobjevovaly. Autoři studie považují umístění Polska a Keni za překvapivé. V první desítce se podle nich totiž většinou objevují země s malými populacemi bohatých lidí, kdežto tyto státy mají 38,5 milionu, respektive 47,6 milionu obyvatel.

Zdroje bohatství jsou také různorodé. Země s velkým nerostným bohatstvím jako Nigérie a Egypt „těží“ z energetického exportu. Kdežto třeba Bangladéš, který byl v posledních pět letech zemí s nejrychleji rostoucí populací lidí s majetkem nad 30 milionu dolarů, bohatne z rychlé urbanizace a investic do infrastruktury.

Zvýšené strukturální investice přispívají i k bohatnutí obyvatel Vietnamu, Indie, Filipín a Keni. Kdežto Ukrajina a Polsko mohou přičíst většinu posledního nárůstu majetných boomu technologického sektoru.

Čína, která je už známou líhní nových boháčů, těží zase z komplexní vládní ekonomické politiky. Podle předpovědi by 32 ze 40 celosvětově nejbohatších měst mělo být v příštích pěti letech právě v Číně.