ilustrační snímek | foto: Reuters

Francouzský Alstom chce koupit kanadskou firmu, která vlaky vyrábí i v Česku

  • 0
Francouzský výrobce vlaků Alstom jedná o převzetí vlakové divize kanadské strojírenské společnosti Bombardier, která působí i v České republice. Výrobní závod má kanadská společnost v České Lípě. Předběžná cena odkoupení divize je odhadována na více než 160 miliard korun.

Firma Alstom to v pondělí uvedla v tiskové zprávě, a potvrdila tak víkendové informace zdrojů amerického listu The Wall Street Journal. Podle nich už francouzský podnik dosáhl předběžné dohody o koupi divize za více než sedm miliard dolarů (160 miliard korun).

„Vedou se jednání. Žádné konečné rozhodnutí nepadlo,“ uvedl v krátkém tiskovém sdělení Alstom, který je znám například výrobou rychlovlaků TGV.

Převzetí divize Bombardier Transportation by francouzskému Alstomu pomohlo například v konkurenčním boji s čínskou společností CRRC, která rozšiřuje své zahraniční aktivity. Bombardier Transportation loni utržila téměř 11 miliard kanadských dolarů (190 miliard korun), uvedla agentura AP.

Alstom se v roce 2017 dohodl s německou průmyslovou skupinou Siemens na spojení železnic do společného podniku. Měl tak vzniknout evropský gigant ve výrobě vlaků, který by dokázal lépe obstát v mezinárodní konkurenci. Transakci však loni zablokovala Evropská komise, která měla obavy z negativních dopadů na hospodářskou soutěž.

V září 2018 vyjel na koleje vlak poháněný vodíkem:

17. září 2018

,