(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Slunce rekordně vydělalo německým elektrárnám, solární energie roste i v ČR

  • 20
Němečtí výrobci solární energie očekávají rekordní rok. Podle Německé asociace solárního průmyslu (BSW-Solar) dosáhne na konci září produkce solární energie celkové úrovně z roku 2017. Asociace sdružující přes 800 členů volá po vyšších dotacích pro rozvoj solárních elektráren.

Letošní dlouhé léto a hezké počasí nahrávalo majitelům fotovoltaických elektráren. Na konci třetího čtvrtletí očekává Německá asociace solárního průmyslu vyrobených 40 terawatthodin energie, což je oproti loňskému období 11procentní nárůst. Informoval o tom německý týdeník Spiegel.

Již o roce 2017 se mluvilo jako o rekordním. Tehdy dosáhla produkce 39,9 terawatthodiny. „Mám radost z rekordních výsledků a zvýšené poptávky po solární energii. V této souvislosti je otázkou, proč Německo stále omezuje další rozvoj fotovoltaických elektráren,“ citoval ředitele BSW-Solar Carstena Köringa server pv-magazine.com.

Snaha změnit systém

BSW-Solar již několik let volá po vyšších dotacích pro fotovoltaiky. Současně chce, aby vláda v Berlíně zrušila hranici pro instalovaný výkon panelů – ten činí 52 gigawattů, tedy zhruba 26 temelínských elektráren. Veškeré škrty a omezení německá vláda zavedla po solárním boomu mezi lety 2010 až 2012. 

KVÍZ: Kdo je průkopníkem elektrifikace a kde jsou největší soláry

Köring by také chtěl zrušit „nesmyslně vysoké poplatky“ za energii, kterou Němci platí. „Je na čase celou situaci politicky přehodnotit a výrazně zrychlit rozvoj solárních technologií,“ dodal.

Podle dat Eurostatu platí německé domácnosti za elektřinu nejvíce v Evropě (psali jsme zde). Mohou za to kromě jiného také vysoké příplatky na rozvoj zelených zdrojů.

Loňský rok se v zemi vyrobilo více než 548 terawatthodin energie. Fotovoltaika se na tom podílela ze sedmi procent, informoval web Solární novinky. Nejvíce zelené energie pochází z větrných elektráren (18,8 procenta).

Solární energie v ČR

Co se produkce solární energie v Česku týče, evidovala energetická společnost ČEPS v letošním roce mírný nárůst. Například v dubnu v roce 2017 vyrobily solární panely 212,2 gigawatthodin (GWh) energie, ve stejném období letos evidovala společnost 299,2 GWh. Podobné rozdíly jsou i v dalších měsících kromě června, kdy byl objem letošní výroby podobný loňskému. V průměru se produkce zvýšila o 2 procenta.

„Letos se dá očekávat rekordní výroba solární energie i u nás. Množství vyrobené elektřiny je v České republice závislé především na počasí,“ uvádí Jan Krčmář, člen představenstva Solární asociace, a dodává, že oproti Německu je výstavba solárních elektráren v tuzemsku omezena spíše jen na menší střešní elektrárny.