Logo společnosti Saudi Aramco

Logo společnosti Saudi Aramco | foto: Reuters

Ropný obr Saudi Aramco předběhl Apple, je znovu nejhodnotnější firmou světa

  • 1
Technologická společnost Apple už není nejhodnotnější společností na světě. Ve středu měla hodnotu 2,37 bilionů dolarů, zatímco ropná společnost Saudi Aramco dosáhla hodnoty zhruba 2,43 bilionů dolarů.

Rozdíl není, vzhledem k velikosti částek a současnému kolísání trhu, nijak velký a už ve čtvrtek hodnota Saudi Aramco poklesla na 2,38 bilionů dolarů. Nicméně fakt, že se ropný gigant dostal před svého technologického rivala, ukazuje na širší nálady na akciových trzích.

Astronomická částka

Obě společnosti mají hodnotu přesahující dva biliony dolarů. To je zhruba 48 bilionů korun. Hrubý domácí produkt České republiky by se do této částky vešel více než osmkrát.

V obavě ze zhoršující se situace globální ekonomiky a ze strachu z recese se investoři zbavují rizikovějších aktiv, tedy například právě technologických akcií a naopak spoléhají na tradiční firmy, třeba ty energetické.

Rostoucí ceny energií umožňují dotčeným společnostem generovat vyšší zisky. Společnost Saudi Aramco v březnu oznámila, že se její celoroční zisk v loňském roce více než zdvojnásobil kvůli prudce rostoucím cenám ropy, upozorňuje CNBC. Od začátku roku akcie firmy vzrostly o více než 27 procent.

Naproti tomu akcie Applu společně s dalšími technologickými společnostmi v posledních dnech ztrácí. Výrobce „jablkových“ mobilů a dalších zařízení byl na svém maximu 4. ledna tohoto roku. Jeho akcie tehdy měly hodnotu téměř 183 dolarů (4 400 korun). Nyní je jejich cena téměř o pětinu nižší.