ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Moskevská burza přerušila obchodování, centrální banka zachraňuje rubl

  • 119
Na pomyslné finanční frontě zatím Rusko inkasuje jeden úder za druhým. Akcie na moskevské burze odepsaly během čtvrtečního dopoledne 250 miliard dolarů. Moskevská burza po největším propadu v historii dvakrát přerušila obchodování. Na podporu rublu musela intervenovat ruská centrální banka.

Rubl se propadl na historická minima - za jeden dolar se na měnovém trhu platí 89,60 rublu a kurz k euru se blíží stovce. Na podporu ruské měny musela vystoupit centrální banka.

„Ruská centrální banka zahájila na měnovém trhu intervence s cílem stabilizovat situaci,“ uvedla instituce v prohlášení.

Na původní úrovně před ukrajinskou krizí, kdy se za dolar platilo 70 rublů, ovšem kurz vyšroubuje jen obtížně.

Ruské akciové trhy zažívají nejhorší den v historii, index RTS denominovaný v dolarech padá o 45 procent, index MOEX denominovaný v rublech o 38  procent, uvedl web patria.cz.

Akcie banky Sberbank klesly o 57 procent, pak bylo obchodování pozastaveno. Banka VTB odepsala 36 procent, Gazprom 28 procent.

Útok ruské armády se přelil i na další trhy.

  • Zlato je nejdražší za třináct měsíců, kryptoměny naopak ztrácejí.  Cena zlata vykazovala růst o 1,8 procenta na 1943 dolarů za troyskou unci. Předtím cena vystoupila až nad 1948 dolarů, což je nejvíce od loňského ledna. Analytici očekávají zdražení až ke dvěma tisícům dolarů za unci.
  • Cena stříbra vykazovala růst o 2,3 procenta na 25,09 dolaru za troyskou unci. Cena platiny se zvýšila zhruba o dvě procenta, cena palladia o 2,9 procenta.
  • Cena ropy Brent poprvé od roku 2014 překročila 100 dolarů za barel a během dne se prodávala i za více než 105 dolarů za barel.
  • Cena plynu pro evropský trh se dopoledne zvýšila na 118 eur za MWh, a vykazovala tak růst asi o 32 procent.
  • Evropské akcie zahájily obchodování výrazným propadem, panevropský index STOXX Europe 600 odepisoval přes tři procenta a dostal se nejníže od loňského jara.
  • Česká měna ráno spadla k euru i dolaru na nejslabší úrovně za dva měsíce, ztrácela desítky haléřů. K euru se dostala nad 25 korun, vůči dolaru nad 22,20 Kč. Pak část ztrát opět umazala.