Diskuze

Je čas zvážit konec eura, tvrdí německý exministr, který ho zaváděl

Kvůli obrovským hospodářským problémům zemí v jižní Evropě je nejvyšší čas začít přemýšlet o zrušení společné evropské měny. Na svých internetových stránkách to uvedl německý levicový opoziční politik Oskar Lafontaine. Lafontaine byl přitom ministrem financí Německa v době, kdy bylo euro přijato.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

EU a euro byl Evropě čert dlužen.

0 0
možnosti
Foto

Čtenář by měl nejdříve znát i další názory Oskara Lafontaina a pak mu terve budou vstávat vlasy hrůzou na hlavě.

2 0
možnosti
PK

Víte on i Hitler a Stalin občas v záplavě šíleností přišli s nějakým rozumnějším nápadem...

Hodnocení konkrétního nápadu a hodnocení osoby se nemá míchat

1 0
možnosti
AF

Nemecko ma velky problem s Eurem, kam se hrabe Lafontaine. !!

Jizdenkove automaty Deutsche Bahn nepoznaji nove peti-eurovky. Bude to konec Eura v Nemecku. Vrati se marka, na kterou byly automaty drive zvykle?To je to, co nyni trapi nemeckou verejnost. ;-D

2 0
možnosti
JL

Zřejmě ty automaty vědí, kam EUR spěje. Tak už jee prostě nechtějí. ;-D

2 1
možnosti
JT

Nejsem ekonom a možná proto některé věci chápu poněkud jinak (=normálně). Může mi někdo srozumitelně vysvětlit, jaká je výhoda možnosti devalvovat měnu? Prakticky to znamená, že o peníze přijdou věřitelé a střadatelé, vydělá dlužník (=stát), obyvatelstvo zchudne. Řešení bez devalvae je analogické, část dluhů se nevrátí (odpustí - Řecko), část peněz se sebere střadatelům rovnou z účtů (Kypr), obyvatelům se sníží platy (Řecko). Jediný rozdíl vidím v tom, že u devalvace to není na první pohled tak vidět, tj. je to ze strany vládnoucích elit poněkud záludnější krok.

2 0
možnosti
JV

Devalvaci je výhodnější jak pro občany, tak pro stát. Pravda, znehodnocují se úspory, ale vynášejí investice, zachovávají se pracovní místa. Postupná devalvace, v řádu jenotek procent, nenaruší obchod, příjmy, výdaje ani hospodaření státu. Nutí lidi investovat a tím podněcuje rozvoj ekonomiky.  Příkladem bylo v minulosti hospodaření Itálie a Francie. Prostě časem se škrtly na bankovkách nuly a jelo se dál. Jinak i u nás je to podobné. Zmizely haléře, pak desetihaléře, nyní se používá jako nejmenší 1 Kč.

1 1
možnosti
IK

Je velmi zajímavé, že euroskeptici od Svobodných a Klausů neakceptujínázory např. p. Barrosa, který byl v mládí levičák (což bylo v době totalitníhořízení v Portugalsku, čili něco jako odpor proti fašismu nebo  komunismu), ale pokud nějaký aktivní levičákjako je Oskar Lafontaine, který je známý svým převlékáním kabátů a hlásánímtoho, co je zrovna populární řekne něco proti Euru nebo EU je to bůh. EUR^

6 3
možnosti
Foto

Co chcete od lidi, kteri jsou presvedceni, ze jediny, kdo ma pravdu je pan Klaus? Pan Klaus nema rad ekologii a EU, takze je to jasne. Ti co maji jiny nazor, jsou ekoteroristi a Eurohujeri.

1 2
možnosti
MU

Domnívám se, že jde jen o to, jak se co nejhumánněji EU zbavit. Její eutanazie bude složitá, ale nezbytná. Problém vidím jen v množství lidí, kteří z členství těží. Zbavit se parazitů je vždy obtížné.

3 1
možnosti

EU ma spoustu problemu, na druhou stranu, 80 let bez valek je docela dobrych

2 1
možnosti
AS

Myslím,že si nezjistili jestli je zadlužení států pravdivé anebo zfalšované.Ještě že u nás byla občas u moci pravice,která také okrádá,ale hosapodaření nezkresluje.proto nemáme euro,což je jedině dobře..Jižanské státy nemohli hospodařit tak,jak vykazovay.

2 2
možnosti
LP

Tak jsme to zvážili a nestojí to ani za řeč. Spokojen pan exministr?

2 7
možnosti
JD
MR

Co takhle mít jednu národní a jednu mezinárodní měnu pro zahraniční obchod?

1 0
možnosti
LP

Jako bony a nesměnitelné koruny? Nesmysl!

1 4
možnosti
Foto

Diskuze by se mohla vést na téma dvojí EUR. Jedno severní a jedno jižní. Vztah obou euroskupin by se tak mohl stát variabilním. Devalvace například by zlevnila výrobky a služby jižanů, tím by se zvýšila jejich schopnost konkurence. Zkušenost s Kč to napovídá. V dobách silné Kč klesal export, oslabující Kč jej znovu zvyšuje.

Takže i dvojí EU, ta centrální, z vyspělých států a ta okrajová, dohánějící ten náskok spíše zvolna. Zejména nedůsledný výběr daní v jižních státech je překážkou spolužití v jednom měnovém systému. Ostatně přeskakuje to i na státy dosud imunní, jako Německo. Tam se také množí případy krácení daní a útěku do daňových rájů.EU

2 0
možnosti
PV

Nedusledny vyber dani ano, ale jizni a severni euro? Jihu by pomohlo a v Nemecku by odpiskalo zacatek ekonomicke krize, jelikoz by na jejich vyrobky v jiznich castech EU nikdo nemel a jen nemecky vyvoz do techto casti reprezentuje 30% celkoveho nemeckeho exportu.

1 1
možnosti