ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Izrael vůbec poprvé vyvezl ropu, surovina zamířila do Evropy

  • 3
Izrael vůbec poprvé vyvezl ropu. Náklad zamířil z pole Kariš do Evropy. Země na Blízkém východě před několika lety začala posílat do zahraničí zemní plyn, významnější množství ropy ale nikdy nevyprodukovala. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Ložisko Kariš ve východní části Středozemního moře je stěžejním projektem společnosti Energean, která z něj plyn těží od loňského roku.

„Na ložisku Kariš společnosti Energean byla vytěžena vůbec první dodávka izraelské ropy,“ uvedl v prohlášení mezinárodní podnik Energean. „Prodána byla v rámci dohody o prodeji více dodávek se společností Vitol,“ dodává firma se sídlem v Londýně.

Ropa je nejlevnější od začátku roku, problémům s dodávkami z Ruska navzdory

Těžba z pole, které se nachází v blízkosti námořní hranice mezi Izraelem a Libanonem, mohla začít po dohodě, kterou v říjnu uzavřely obě země za zprostředkování Spojených států. Těžba posílila izraelský plynárenský průmysl, což pro zemi, která byla kdysi závislá na dovozu, změnilo pravidla hry, připomíná Bloomberg.

I přes zahájení vývozu zůstane Izrael čistým dovozcem ropy. Společnost Energean uvedla, že se nadále zaměřuje na plyn, třebaže lehká ropa s relativně nízkým obsahem síry (light sweet) „je po celém světě velmi žádaná“.

,