Hlavní město Estonska Tallinn.

Hlavní město Estonska Tallinn. | foto: Evropská komise

Estonsko udrželo deficit a jeho naděje na euro v roce 2011 vzrostly

  • 30
Estonci, kteří vstoupili do Unie stejně jako Češi v roce 2004, mohou už příští rok platit eurem. Naděje zvýšila čísla statistiků, kteří loni naměřili pobaltské zemi rozpočtový deficit 1,7 procenta HDP. K přijetí do prestižního klubu platícího jednotnou evropskou měnou je přitom nutné dodržet deficit pod třemi procenty.

"V roce 2009 zůstal souhrnný deficit vládního rozpočtu v pásmu stanoveném Maastrichtskou smlouvou," konstatovali statistici.

Výsledek tak naplnil prognózy místního ministerstva financí. Analytici agentury Reuters ale očekávali, že deficit překročí dvě procenta HDP.

Udržet přiměřený deficit je jen jednou z pěti základních podmínek pro přijetí eura. Estonci však měli právě z tohoto kritéria největší obavy, a tak nyní očekávají, že by jejich snaze přijmout jednotnou měnu nemělo nic závažnějšího překážet.

Konvergenční (maastrichtská) kritéria

- rozpočtový schodek nepřevýší 3 % HDP
- veřejný dluh nepřekročí 60 % HDP
- inflace nepřekročí průměr tří zemí s nejnižší inflací o více než 1,5 procenta
- kurz měny se 2 roky nevychýlí z pásma daného Evropskou unií
- nominální úrokové sazby se neodchýlí od tří nejlepších zemí o víc než 2 procenta

Statistici uvedli, že v posledním čtvrtletí minulého roku se celkové rozpočtové výdaje meziročně snížily o 17,5 procenta. A vládní úspory v celém loňském rozpočtu přesáhly devět procent hrubého domácího produktu. V roce 2008 přitom zemi postihla výrazná hospodářská recese, kdy se ekonomika propadla o 14,1 procenta.

Na letošek odhaduje země deficit ve výši 2,2 procenta HDP. A v dalších letech chce rozpočet vrátit do přebytku, v roce 2013 by měl podle vládních plánů dosáhnout již 0,2 procenta HDP.

Estonsko chtělo euro přijmout už v roce 2007, ale tyto plány nakonec kvůli vysoké inflaci odložilo.

,