Americká burza Nasdaq bude muset za nešťastné uvedení akcií Facebooku platit.

Americká burza Nasdaq bude muset za nešťastné uvedení akcií Facebooku platit. Ilustrační snímek | foto: AP

Burza chybovala s Facebookem a teď zaplatí. Firmy chtějí 100 milionů

  • 19
Čtyři americké investiční firmy požadují po burze Nasdaq Stock Market odškodnění ve výši 100 milionů dolarů. Částky se domáhají kvůli chybným postupům burzy při uvedení Facebooku na akciový trh.

Chyby se týkají nepovedené primární nabídky akcií Facebooku, tedy debutu této firmy na burze. Burza Nasdaq chyby připustila a zřídila speciální fond na výplatu odškodného. V něm je ale jen 13 milionů dolarů.

Zdroje agentury Reuters uvedly, že společnost Nasdaq je kvůli potížím ve sporu s Knight Capital, Citadel Securities, UBS a Automated Trading Desk ze skupiny Citigroup. Všechny čtyři firmy jsou zároveň takzvanými tvůrci trhu neboli "market makery", kteří určují kurz akcií podle nabídky a poptávky.

Celkové škody mohou být vyšší než požadovaných 100 milionů, protože jen Citadel a Knight Capital ztráty vyčíslily každý na 30 až 35 milionů dolarů. Svou příležitost teď navíc vycítila konkurenční newyorská burza NYSE, která už Facebooku nabídla, aby z Nasdaqu přešel k ní.

Vedle zmíněných firem i další investoři tuto středu obvinili Facebook a některé banky z toho, že zatajovaly odhady hospodaření společnosti, podle kterých se má firmě letos dařit o něco hůř. Informace o redukci předpokladu letošních příjmů se podle nich dostala jen k někomu (čtěte Na akcie Facebooku padl stín podvodu).

Primární veřejná nabídka (IPO) akcií Facebooku byla největší mezi internetovými podniky a jedna z největších na světě. Firma prodejem akcií získala minimálně 16 miliard dolarů (asi 324 miliard Kč), pokud se vezme v úvahu i prodej akcií rezervovaných bankám, celkový výnos dosahuje asi 18,4 miliardy dolarů.

,