Servírování belgického piva v Bruselu (16. května 2016)

Servírování belgického piva v Bruselu (16. května 2016) | foto: AP

Koronavirová akce: jedno pivo za cenu dvou. Belgičané chtějí pomoci barům

  • 31
Kdo by neznal šťastnou hodinu, takzvanou happy hour, kdy zákazník za cenu jednoho piva nebo jiného nápoje dostává dva drinky. To ale bylo před koronavirem. V Belgii, zemi, jejíž pivní kultura se dostala na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO, se rozhodli, že nyní je čas na helpy hour, tedy pomocnou hodinu, píše agentura AP.

Bary a restaurace v zemi mohly tento týden znovu otevřít. Zavřené, a tedy bez příjmů, byly kvůli koronavirové pandemii téměř tři měsíce. Svaz belgických kaváren Fedcaf se proto rozhodl vyzvat Belgičany, aby podpořili svůj oblíbený lokál tím, že si koupí jeden nápoj a zaplatí dva.

Fotogalerie

„Nyní, když se bary pomalu znovu otevírají poté, co byly měsíce zavřené, je  čas jim oplatit jejich laskavost,“ uvedl Svaz belgických kaváren v propagační kampani vyzývající ke změně happy hour na helpy hour.

Bary a restaurace v Belgii mohly od pondělí znovu přivítat zákazníky, ovšem za přísných podmínek. Prezidentka Fedcaf Diane Delenová se domnívá, že tvrdá opatření sníží návštěvnost podniků nejméně o dvě třetiny. Iniciativa helpy hour má pomoci majitelům podniků zmírnit šok z krize způsobené koronavirem.

Síť pražských barů vyzývá zákazníky, ať nešetří na spropitném

„Nemyslím si, že Belgičané budou rádi, když jim zmizí jejich oblíbená kavárna,“ řekla Delenová agentuře AP. „Je to dočasné opatření, které pomůže vyhnout se lavině bankrotů. A až se všechno vrátí zpět do normálu, klienti budou spokojení, protože se vrátí jejich šťastné hodiny,“ dodala. Podle svazu by nemusela koronavirovou krizi přežít polovina z 12 tisíc belgických kaváren.

Na rozdíl od happy hour, které začínají a končí podle rozhodnutí majitele podniku, si helpy hour určí zákazník. To znamená, že kdokoli může kdykoli nabídnout obsluze, že zaplatí dva nápoje. V bruselské kavárně nebo baru stojí pivo v průměru 2,8 eura (75 Kč).

,
Témata: Pivo, nápoj, Belgie, UNESCO