- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
My máme ovocný sad na samotě, letos jsme sklidili asi 800 kg jablek, ale nejméně stejně tolik spadlo, protože byla napadená. Stříkat je nelze, už proto, že pod nimi je rybníček a zabilo by to hmyz i čolky v něm.
I ta sklizená jablka se rychle kazí, většina má drobné dárky od hmyzu, kterými se šíří plíseň. Musí se stále přebárat a co nejdříve spotřebovat.
Asi 200 kg jsme moštovali, letos se ty moderní moštovací stroje objevily i v Jižních Čechách. Takže na delší dobu lze to bio- ovoce zachovat jenom jako sterilizovaný mošt. Nšel jsem ještě jednu krabici s moštem z r. 2016, 2017 nebyol ani jedno jablko, a ten mošt byl ještě výborný.
Rozhodně nejsem přítel "starých pořádků", ale nepamatuji, že bych si na jakémkoli druhu jablka - z nabídky novodobých supermarketů .. opravdu pochutnal.
Článek pominul zásadní informaci. Jsou ta rezidua pesticidů jen (či z většiny) ve slupce, nebo jsou prostoupené celým jablkem? Tedy když se jablko oloupe, mělo by výsledky srovnatelné s bio? Na druhou stranu, pokud se nepletu, hodně užitečných látek je právě ve šlupce či těsně pod ní, že..
oloupat je lepší, ale jestli je oloupané jako bio, těžko říct...
Ale vsak venkovske zahrady jsou plne ovoce o ktere nikdo nestoji. Jsou to plody mensi a ne tak krasne. Spousta zdraveho ovoce tak skonci na kompostu. Ale lidi chteji prekrasne vypadajici plody kupovat, tak je holt kupuji.
Kupují je ti, kteří nemají vlastní. A těm, co mají vlastní, nestojí za to namáhat se s pořizováním dalších přepravek, s trháním, skladováním a sháněním kupce, aby pak prodali pod 10,- kilo, tj. za veškerou tu námahu nakonec utržili max. tak 1000,- z jednoho stromu.
stačí počítat stím, že člověk chcípne na nějakou tu rakovinu a je to jedno.
Snažím sa kupovať Slovenské jablká. Poľským sa úplne vyhýbam. Som rád že hneď dve Slovenské odrody dopadli (mimo bio odrody) najlepšie. .... a tá Evelina je výborné jabĺčko, u nás teraz dosť v móde. A asi čosi bude mať do seba to, že slovenskí poľnohopodári patria k najchudobnejším v Európe. Oni totižto asi nemajú na to, aby to poriadne striekali. :-D :-D :-D
A čo sa týka jedenia jablka, nejedzte celý ohryzok a už vôbec nejedzte ten lievik z ktorého ide stopka. Ak si všimnete dakedy postrek na jablku, tak do toho lievika sa to vo zvýšenej miere postrek koncentruje, ostáva tam špina, prach a samozrejme tie postreky.
Ty ceny mi připadají příliš vysoké. V současné době jsou jablka v marketech za 15 - 30 Kč a na trzích i levněji. Chemii nehodnotím, ale tradičně tam nějaká je a i v 80. letech 20. stol. byla.
Lidi je moc... a tak aby se lidstvo užívilo......
spíš aby se uživili chemičky...