Nejvíce přístrojů by mělo mít úhlopříčku 81 cm.

Nejvíce přístrojů by mělo mít úhlopříčku 81 cm. | foto: Profimedia.cz

Toshiba chce novou továrnu na televize, láká ji Polsko

  • 9
Do středu Evropy míří další výrobce televizorů. Tentokrát si ale s největší pravděpodobností nevybere Česko, ale Polsko. Japonská Toshiba uvažuje o výstavbě továrny na televizory s obrazovkou z tekutých krystalů (LCD). Vyrůst by měla u Vratislavi na jihozápadě země.

Společnost o svém záměru už jedná s polskou vládou. Mluvčí Toshiby uvedla, že o podrobnostech se zatím nerozhodlo. Není tedy jasné, jak velký by měl nový závod být a kolik peněz do něj Toshiba je ochotna investovat.

Japonský list Nihon keizai šimbun ale napsal, že podnik v Polsku investuje pět miliard jenů, v přepočtu tedy asi 960 milionů Kč.

Televizory z Polska by se měly vyvážet na evropský trh a nejvíce přístrojů by mělo mít úhlopříčku 81 cm. Toshiba v současné době vyrábí asi jeden milion LCD televizorů ročně, po spuštění výroby v Polsku by se ale roční kapacita koncernu měla zvýšit na trojnásobek.

Toshiba má v úmyslu nový závod zprovoznit už začátkem příštího roku a do roku 2009 v něm vyrábět až dva miliony televizorů ročně. Závod bude zřejmě stát blízko podobné montážní haly, kterou v Polsku chystá nadnárodní podnik LG.Philips LCD.

Toshiba v Evropě kompletuje televizory LCD ve svém britském závodě blízko Plymouthu. V loňském roce byla Toshiba podle objemu výroby sedmým největším
výrobcem tohoto typu televizorů na světě. Organizace DisplaySearch, která sleduje trendy v odvětví, odhadla podíl Toshiby na celosvětovém trhu LCD na 4,1 procenta.

V novém závodě v Polsku by mělo najít práci asi 1000 lidí. Toshiba za ostatními japonskými rivaly ve výrobě televizorů s plochou obrazovkou zatím zaostává a nový závod v Polsku by jí měl pomoci situaci zlepšit. Poptávka po moderních televizorech v Evropě v poslední době prudce roste a odborníci se shodují, že tempo růstu se bude zrychlovat.

,