Těžba uhlí v OKD. Ilustrační snímek

Těžba uhlí v OKD. Ilustrační snímek | foto: NWR

Těžaři NWR, který vlastní doly OKD, se loni propadl zisk o 44 procent

  • 5
Těžební společnosti New World Resources, které patří černouhelné doly OKD, loni spadl zisk o 44 procent na 130 milionů eur, tedy zhruba 3,3 miliardy korun. Tržby firmě stouply.

Společnost to oznámila v tiskové zprávě. Tržby se loni zvýšily meziročně o tři procenta na 1,6 miliardy eur, tedy zhruba na 41 miliard korun.

"Po vyloučení jednorázového příjmu ve výši 82 milionů eur z prodeje obchodu s elektrickou energií a daňové vratky ve výši 23 milionů eur v předcházejícím roce se konsolidovaný očištěný zisk za sledované období zvýšil o procento z hodnoty 128 milionů eur v roce 2010," uvedla NWR.

Provozní zisk EBITDA (před započtením úroků, daní a odpisů) z pokračujících činností ve výši 454 milionů eur, který firma dosáhla loni, byl o dvě procenta nižší než v předcházejícím roce.

Předseda představenstva NWR Mike Salamon dodal, že s hodnotou EBITDA ve výši 454 milionů eur dosáhla NWR jednoho ze svých nejlepších výsledků vůbec.

"Postupné ubývání optimismu mezi firmami v eurozóně ve druhé polovině roku 2011, společně s nejistým makroekonomickým výhledem, vedly k urychlení poklesu poptávky po oceli a surovinách k její výrobě na našem cílovém trhu," uvedl Salamon.

Výsledky firmy jsou podle Patria Finance mírně negativní a akcie budou klesat. "Výsledky zaostaly za očekáváním na všech úrovních zisků, především kvůli vyšším nákladům na vytěženou tunu uhlí. Prodeje koksu v druhém pololetí značně poklesly v důsledku nižší míry využití výrobních kapacit ze strany odběratelů v ocelářském průmyslu, což vedlo k zvýšení nákladů na výrobu koksu ve druhé polovině roku 2011 a k celoroční ztrátě v tomto segmentu," tvrdí analytik Tomáš Sýkora.

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku.

,