Ministr Říman

Ministr Říman | foto: Lukáš Bíba, iDNES.cz

Ministr Říman poklekl a poslal podnikatelskou absurditu k vodě

  • 7
V netradičním duchu se neslo vyhlášení hned tří soutěží spojených s podnikáním a firmami. Vodafone přijel po Vltavě na voru s kancelářskými židlemi i stolem. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman zase do řeky vypustil papírovou lodičku symbolizující Absurditu roku 2008.

"Loni se při vyhlášení bourala zeď, letos Absurditu 2008 pošleme k vodě," vyzval přítomné Petr Šimůnek, šéfredaktor Hospodářských novin, které soutěže pořádají. "Kdyby tu byl pan Bursík, řekl bych mu, že se nemusí bát, že lodičky jsou z ekologického papíru," dodal.

Absurdita tak sice zamířila ke dnu, hlasovat se o ní ale začalo teprve dnes. Stejně jako o soutěžích Vodafone Firma roku 2008, do které se mohou přihlásit podniky s obratem do 1,4 miliardy korun, a Makro Živnostník roku pro malé podnikatele se zajímavým podnikatelským příběhem.

Podnikatelé a firmy mohou na adrese www.firmaroku.cz/absurdita nominovat nejabsurdnější pravidla omezující podnikání. Nejzávažnější případy byrokracie potom bude vybírat veřejnost.

Loni vyhrála povinnost podnikatele nahlásit na živnostenském úřadu záměr otevřít si na každé výstavě nebo pouti prodejní stánek. "Ten už byl ze zákona odstraněn," uvedl ministr Martin Říman.

Do zbylých dvou soutěží se mohou firmy a živnostníci do konce června sami registrovat na adresách www.firmaroku.cz a http://www.zivnostnikroku.cz, může je ale také nominovat veřejnost.

V rámci Firmy roku vznikla nová kategorie Byznys Rebel 2008, kde vyhraje ta firma, která nejvíce boří pravidla ve prospěch zákazníků.
Výsledky soutěží budou vyhlášeny 20. listopadu. Výherci získají finanční i hmotné ceny.