Šéf Hyundai Čong Mong-ku slavnostně zahájil stavbu v Nošovicích. | foto: Alexandr Satinský, MF DNES

Hyundai zahájila stavbu nošovické automobilky

  • 29
Nejvyšší šéf jihokorejské automobilky Hyundai Čong Mong-ku oficiálně zahájil stavbu nové továrny v Nošovicích. Závod má za několik let zásobovat auty celý evropský trh. V Nošovicích se začal stavět už na první jarní den. Slavnostní ceremoniál však byl naplánován až na dnešek.

Osmnáct představitelů Koreje a Česka nabralo krátce před polednem na lopatu písek z připravené bedny a hodilo ji na zem. Zástupci obou států tak stavbu jihokorejské fabriky slavnostně zahájili.

"Jsme v Indii, Turecku, Číně a Spojených státech. Nyní vstupujeme do České republiky a jejím prostřednictvím se tak dostáváme na jeden z hlavních trhů světa," řekl šéf korejské společnosti Čong Mong-ku. Jihokorejská firma tak chce navázat na tradici automobilového průmyslu v Česku.

"Doufám, že se tento den zapíše zlatým písmem v účetní knize českého hospodářství," komentoval zahájení stavby, která je loňskou největší investicí v Česku, bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Frýdecko-místecká továrna postaví v nošovické průmyslové zóně nejdříve převodovkárnu. Automobily chce začít vyrábět do dvou let. V roce 2009 by mohlo z pásů sjet 200 tisíc aut. Závod by měly opouštět dva typy vozů - modernizovaná verze sportovně užitkového modelu (SUV) Tucson a i30. - více zde

Do roku 2011 chce společnost vyrábět třetí typ a zvýšit výrobu na 300 tisíc aut. "Bude to rodinný prostorný automobil," popsal teprve vznikající model při neoficiálním zahájení stavby mluvčí Hyundai Petr Vaněk. - více zde
 
V nové továrně by mělo pracovat až 3500 lidí. Investice do výstavby závodu přesáhnou miliardu eur (více než 28 miliard korun).

Vedení automobilky nošovický ceremoniál spojilo se slavnostním otevřením sesterského závodu Kia Motors, které se uskutečnilo v úterý v Tepličce nad Váhom nedaleko Žiliny. O tuto firmu se ucházel také frýdecko-místecký region, ale neuspěl. Moravskoslezský kraj toho však nakonec litovat nemusel.

"Usilovali jsme už o příchod automobilky Kia, a to nevyšlo. Ale ty zkušenosti nám pomohly získat Hyundai pro tento kraj," řekl moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský. 

Slovenský závod, v němž se začalo vyrábět už loni v prosinci, by měl nošovické automobilce dodávat motory.

,