Horáček prodal Fortunu Slovákům

  • 31
Druhá největší česká sázková kancelář mění majitele. Čtveřice majitelů i se zakladatelem Fortuny Michalem Horáčkem už podepsala smlouvu, která sázkovou kancelář převádí na česko-slovenskou finanční skupinu Penta. Cenu obě strany drží v tajnosti.

Podle dřívějších náznaků Horáček z prodeje očekával zhruba 100 milionů dolarů, tedy asi 2,3 miliardy korun. "Cena naprosto naplnila moje představy," řekl po oznámení prodeje ČTK.

Penta se stoprocentním majitelem Fortuny stane během 1. pololetí 2005.

"Penta zároveň podepsala smlouvu o koupi slovenské společnosti Terno, která má stejný předmět podnikání jako Fortuna a je na slovenském sázkovém trhu také číslo dvě," řekl mediální zástupce Penty Pavel Novák.

Penta získala Fortunu ve dvoukolovém mezinárodním výběrovém řízení organizovaném společností Patria Finance. Rozhodoval nejen podnikatelský záměr a cena, ale i preference prodávajících.

"Prioritně jsme měli zájem o spolupráci s renomovanou tuzemskou skupinou a po druhém kole výběrového řízení jsme tedy zahájili jednání s Pentou, která nakonec splnila naše očekávání," řekl Michal Horáček.

Penta se na českém a slovenském trhu soustředí na strategické investice, restrukturalizační projekty a správu pohledávek. Objem aktiv se podle údajů skupiny pohybuje okolo 10 miliard korun.

Fortuna zaujímá na tuzemském trhu kursových sázek druhé místo. Loni dosáhla obratu 3,5 miliardy korun. Firma má 550 poboček.