Asijské burzy včera posilovaly, ale nejistota se projevila v Evropě i Severní Americe. Ilustrační foto.

Asijské burzy včera posilovaly, ale nejistota se projevila v Evropě i Severní Americe. Ilustrační foto. | foto: Reuters

Burzy dál padají, Česko to prý neohrozí

  • 8
Evropské a asijské burzy si včera vyměnily role. Zatímco v úterý padaly asijské akcie i o více než desetinu a velké evropské burzy spíše posilovaly, včera tomu bylo naopak. Přestože nikdo s jistotou neřekne, že to nejhorší mají burzy za sebou, k panice podle analytiků není důvod.

Na propad evropských trhů navázal Dow Jonesův index newyorské burzy, který krátce po zahájení obchodů spadl téměř o dvě procenta a tři hodiny před koncem obchodování tuto ztrátu nedohnal.

Pražský index PX 50 si hned ráno polepšil o čtyři procenta, nakonec však burza uzavřela o čtyři procenta slabší než v úterý.

Uklidnění na asijských trzích však může být podle ekonomů pouze krátkodobé. "Kvůli tomu, že asijské akcie klesaly více než evropské, ubraly část ztrát z minulých dnů," uvedl Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

Opatrní zůstávají i sami asijští investoři. "Ještě je příliš brzy na to, abychom mohli říct, že to nejhorší máme za sebou. Vše bude záležet na tom, jak rychlé a významné bude další snižování úrokových sazeb," sdělil agentuře Reuters Clement Ho, šéf investic ve společnosti Hang Seng Investment Management.

Evropa: až pět procent dolů
Mírný optimismus se na začátku obchodování přenesl z Asie i na evropské burzy, příliš dlouho zde však nevydržel. V Londýně, Frankfurtu i Praze otevíraly burzy na vyšších hodnotách, než v úterý skončily, záhy však začaly kurzy klesat.

Počáteční optimismus byl podle ekonomů ještě ovlivněn úterním rozhodnutím americké centrální banky (FED) o snížení úrokových sazeb.

"Postoj Evropské centrální banky je ale konzervativnější a zatím není signalizována žádná změna sazeb," upozorňuje analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Na prohlášení šéfa ECB Jeana-Clauda Tricheta tak akcie zareagovaly poklesem.

"Převládl názor, že akce Fed není dostatečná a že bude třeba dalších zásahů centrálních bankéřů," komentuje vývoj Hatlapatka.

Výsledkem včerejšího obchodování je tak pokles na většině evropských burz. Třeba index frankfurtské burzy DAX ztratil téměř pět procent.

Přišel čas na nákupy?
"Domnívám se, že v příštích dvou dnech už nebude docházet k tak silným výprodejům a situace se stabilizuje," zachoval si mírný optimismus ve vyjádření pro Reuters analytik společnosti Betonmarkets Dave Evans.

Navzdory propadu pražské burzy nepropadají pesimismu ani čeští ekonomové. "Dopad současné situace na českou ekonomiku by neměl být výrazný," tvrdí Jan Krejčí z Patria Finance. Podle něho navíc začínají být akcie na pražské burze zajímavé pro nákup.

Nejméně se dařilo cenným papírům AAA Auto (-7,6 %) a Komerční banky (-6,79 %). Opačným směrem se vydaly pouze akcie Philip Morris, které posílily o 0,35 procenta.

"První čtvrtletí bude pro akcie zřejmě špatné. Ale protože neočekáváme recesi, naskytne se možnost k výhodným nákupům. K panice není důvod," tvrdí Michl.