Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Allianz a Commerzbank loni kvůli Řecku spadl zisk o polovinu

  • 6
Další dva velké finanční ústavy zaznamenaly loni ztrátu z řeckých dluhopisů. Německá pojišťovna Allianz snížila hodnotu investic v zemi na téměř čtvrtinu hodnoty a Commerzbank odepsala téměř 74 procent papírů. Oběma ústavům se kvůli tomu loni výrazně snížil zisk.

Největší evropská pojišťovna Allianz loni vydělala 2,55 miliardy eur (asi 64,2 miliardy korun), což je proti předchozímu roku propad skoro o polovinu. Ve výsledku se odráží hlavně nutnost výrazně zvýšit odpisy investic do ztrátových řeckých dluhopisů. Výsledek přitom zaostal za odhady trhu, který čekal skoro o půl miliardy eur vyšší zisk, než firma oznámila.

Pojišťovna ale hodlá 81 procent čistého zisku vyplatit akcionářům, takže dividenda se nesníží a zůstane na 4,5 eura na akcii. Podnik si tak chce po neúspěšném roce naklonit akcionáře. Vedle Řecka ovlivnily loňské hospodaření i přírodní katastrofy, s nimiž bylo spojeno vyšší plnění než v jiných letech.

Allianz účetně snížila hodnotu řeckých dluhopisů na 24,7 procenta jejich nominální hodnoty. Papíry tak nyní v účetnictví oceňuje částkou jen zhruba 310 milionů eur (asi 7,8 miliardy korun). Allianz však není jedinou velkou pojišťovnou, která loni musela odepsat řecké dluhopisy a měla vysoké výdaje s krytím pojistných událostí. Podobně je na tom třeba i francouzská Axa a další ústavy.

Allianz loni musela vynaložit na odpisy kolem 1,93 miliardy eur (asi 48,6 miliardy Kč), což je více než čtyřikrát tolik, co v předchozím roce. Výdaje na krytí škod po přírodních katastrofách vystoupily na 1,8 miliardy eur (asi 45,3 miliardy korun). Pojišťovna ale vidí letošní rok mnohem optimističtěji a počítá s provozním ziskem zhruba 8,2 miliardy eur.

Commerzbank: Letošek bude lepší

Ztráty hodnoty řeckých dluhopisů zaznamenala také německá banka Commerzbank. Té se loni zisk smrskl o 55 procent na 638 milionů eur, tedy asi 16 miliard korun. Banka musela snížit hodnotu řeckých dluhopisů o 73,6 procenta. Kvůli tomu měla ve třetím čtvrtletí ztrátu. V závěru roku se hospodaření zlepšilo.

"Vysoký stupeň nejistoty spojený s evropskou dluhovou krizí pro nás bude i nadále představovat riziko," řekl k výsledkům výkonný ředitel Martin Blessing.

Hodnotu řeckých dluhopisů banka ve čtvrtém čtvrtletí snížila zhruba o 700 milionů eur (asi 17,6 miliardy Kč). I přesto ale dokázala zvýšit čistý zisk o téměř 23 procent na 316 milionů eur (skoro osm miliard Kč). Pomohly jí k tomu nižší náklady a menší objem rezerv na ztrátové úvěry.

,