Stavba železničního koridoru Zbiroh - Rokycany.

Stavba železničního koridoru Zbiroh - Rokycany. | foto: SŽDC, iDNES.cz

Z černé listiny mizí železniční koridor u Rokycan. Práce se opět rozjely

  • 74
Práce na železničním koridoru mezi Zbirohem a Rokycany se opět dávají do pohybu. Trať definitivně mizí ze seznamu staveb, kterým hrozilo zastavení nebo výrazné zpomalení. Stavaři dají státu slevy za provedené práce. Šetřit by se ale mělo i jinde na železnici, celkem pět procent.

"Jak se podepisují dodatky ke smlouvám, postupně se obnovují stavby na tomto úseku," řekl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Ministr dopravy Vít Bárta řekl, že se podařilo dohodnout kromě slev i prodloužení termínů splátek. Koridor u Rokycan staví sdružení firem vedené Skanskou.

Úsek u Rokycan je první, kde se obnovují práce. Dalších 11 staveb, které byly na černé listině a hrozilo jim pozastavení, by se mělo také nakonec dostavět.

Už koncem srpna MF DNES informovala, že rozestavěné stavby na železnici se nejspíše zastavovat nebudou. Stavba tratí se naopak zlevní přibližně o 5 procent. (více čtěte zde)

"Stavební firmy, které železniční tratě staví, poskytnou v součtu slevy za 437 milionů korun," dodal Hanzelka. Uvedená suma se vztahuje na financování staveb v letošním roce.

Firmy nabídly slevy až poté, co zastavil veškerou výstavbu na železnici. Na silnicích je jednání o slevách složitější, neboť kvůli tlaku veřejnosti nelze výstavbu úplně zastavit, uvedl ministr.