ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jan Zvolánek, iDNES.cz

První část trati pro rychlovlak do Drážďan bude stát do roku 2035

  • 264
Svézt se rychlodráhou z Prahy přes Ústí nad Labem do Drážďan by cestující podle odhadu železničářů mohli v roce 2050. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) nyní pracuje na variantách trati. Konečnou verzi vybere ministerstvo dopravy. Nejdříve bude dokončen úsek z Prahy do Lovosic, a to mezi lety 2030 až 2035.

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) očekává, že rozhodnutí padne v druhé polovině letošního roku, uvedl v pondělí v Ústí nad Labem ředitel odboru strategie SŽDC Radek Čech.

Rychlovlak povede ze stanice Praha Vysočany do Lovosic, kde se trať potká s nynějším koridorem, který vede podél Labe do Ústí a dále Děčína a Drážďan. Právě úsek z Prahy do Lovosic bude podle Čecha hotov nejdříve, a to mezi lety 2030 až 2035.

Tunelem do Německa

V Lovosicích vysokorychlostní dráha překoná řeku a povede do Litoměřic a dále tunelem po pravém břehu do Ústí, kde znovu překlene Labe. Centrální nádraží v krajském městě bude poblíž současného západního nádraží. Za městem pak vlaky zajedou do tunelu pod Krušnými horami a vyústí už v Německu.

Kromě tunelu dlouhého zhruba 26 kilometrů pod horami je podle Čecha velmi složitý úsek z Litoměřic do Ústí. Kvůli novému nádraží se bude muset upravit mimo jiné havarijní plán ústecké Spolchemie.

„My potřebujeme nové koleje, abychom uspokojili tu dnešní poptávku,“ uvedl Čech. V Německu se bude modernizovat stávající trať z Berlína do Drážďan. Náklady na celou vysokorychlostní trať z Prahy až k hraničnímu místu v tunelu pod Krušnými horami se odhadují na 138 miliard korun. 

Z Prahy do Drážďan za hodinu

Přesnější náklady určí studie proveditelnosti, která bude podle SŽDC hotova letos v červenci. Spojení zkrátí cestu mezi Prahou a Drážďany na jednu hodinu. Doba cesty mezi hlavním městem a Ústím nad Labem by se pak měla zkrátit o více než polovinu na 30 minut.

Kromě zrychlení cestování si Ústecký kraj slibuje od rychlodráhy se zastávkou v Ústí nad Labem a odbočkou na novou trať přes Novou Ves a Louny do Mostu zvýšení prestiže, uvedl náměstek hejtmana Jaroslav Komínek (KSČM). „Budeme možná první kraj, který bude mít takto rychlé propojení do ciziny. Pro Ústečáky bude důležité i spojení na drážďanské letiště, odkud mnozí míří na dovolené,“ řekl Komínek.

,