Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Změny v důchodech se rozloží do pěti let, zmírní to pokles penzí

  • 54
Ministerstvo práce navrhuje, aby se změny v úpravě důchodů, které si vyžádal Ústavní soud, rozložily do pěti let. Kvůli novému výpočtu klesnou penze 60 procentům budoucích důchodců. Pětileté přechodné období by podle resortu mělo zabránit tomu, aby lidé ve snaze vyhnout se opatření, odcházeli do předčasného důchodu. Návrh v prosinci projedná vláda.

Na setkání s novináři to řekl ministr práce Jaromíra Drábek.

V Česku jde ročně do důchodu kolem 180 tisíc lidí. Změny ve výpočtu penzí se týkají těch, kteří do něj půjdou od 30. září 2011. Vydělají na ní dvě skupiny lidí - ti s nadprůměrným příjmem a ti nejchudší.

Těm prvním především zůstane víc z platu a těm druhým stát na výpočet důchodu nesáhne. Hůře na tom naopak bude střední třída. Lidem s platem kolem 35 tisíc korun penze klesne zhruba o 600 korun, během pěti let přechodného období to bude 120 korun ročně. Pokles by jim měla dorovnat valorizace.

Změna výpočtu důchodu má spočívat v posunu takzvaných redukčních hranic. Prvních 11 tisíc měsíčního příjmu se do důchodového vzorce bude započítávat plně stejně jako dnes. Z příjmů nad tuto částku se započte jen 23 procent (dnes je to 30) a příjmy nad 74 tisíc korun už nebudou mít na výši budoucího důchodu vliv.