Wall Street se blíží dohodě o konfliktu zájmů

Regulátoři amerického kapitálového trhu se blíží dohodě s makléřskými firmami, která má do budoucna zabránit poškozování investorů. Řada obchodníků s akciemi totiž čelí obvinění, že vydávali nadsazená doporučení k nákupu některých akcií. Ti se také nejspíš nevyhnou pokutám.

"Už jsme blízko. Čím déle se to potáhne, tím více investorů ztratí důvěru v trh," uvedl šéf akciové burzy v New Yorku Richard Grasso. Na konferenci s názvem Kapitáni průmyslu, kterou pořádal časopis Business Week, ale Grasso upozornil, že rozhodnutí nemusí být pro všechny firmy stejné.

"Nemůžete očekávat, že jeden rozměr padne všem," řekl doslova šéf největší akciové burzy světa. To, co bude vhodné pro největší firmy, ještě nemusí padnout menším makléřským společnostem, uvedl Grasso. Firmy jsou obviněny z konfliktu zájmů mezi analytiky a investičními bankéři.

Americká Komise pro cenné papíry (SEC), sdružení obchodníků s cennými papíry (NASD), newyorská burza (NYSE) a prokurátor státu New York Eliot Spitzer plánují schůzku se zástupci makléřských firem. Chtějí se s nimi dohodnout na změně pravidel tak, aby už v budoucnu ke konfliktu zájmů nedocházelo.

Kritici práce analytiků tvrdí, že analytici dávali až příliš optimistická doporučení k nákupu akcií hlavně proto, aby pomohli svým kolegům z divize investičního bankovnictví získat lukrativní zakázky. Pokud totiž vydali k akciím určité firmy velmi pozitivní komentář, naklonili si její představitele.

Zdroj blízký jednání mezi regulátory a makléřskými firmami agentuře Reuters řekl, že regulační orgány navrhnou řešení zhruba v horizontu dvou týdnů. Každá z obviněných firem má přitom dostat jinou pokutu.