Všechny domácnosti v srpnu hodně utrácely

- Výdaje rodin, jejichž hospodaření MF DNES pravidelně sleduje, byly v měsíci srpnu nadprůměrně vysoké. Královi, Sobotkovi i Lucie Jersáková měli větší útratu než příjem. Jenom Martin Patera může být spokojený - tisíc korun se mu podařilo ušetřit.
Královi nakupovali ve velkém

Tři tisíce dvě stě korun za potraviny za srpen - to se Královým dlouho nestalo. Nezvykle vysoké výdaje za jídlo mají jednoduchou příčinu - rodina měla po delší době na návštěvě hosty. Po jejich odjezdu bylo třeba doplnit zásoby, a tak se Královi vydali na větší nákup. K nárůstu vydání nad obvyklou míru přispěly i rodinné oslavy. Slavily se narozeniny vnučky.

Sobotkovi se vypravili na dovolenou

Struktura výdajů Sobotkových je trochu jiná, než bývá zvykem, více než obvykle utratila rodina za jídlo mimo domov. T o proto, že se Šárka se synem Dušanem vypravila na společnou dovolenou. Za pronajatý apartmán s kuchyňkou zaplatili za dvoutýdenní pobyt tři tisíce šest set korun. Většinou jedli doma, ale párkrát při celodenních výletech zašli na oběd také do restaurace, což se v rodinném účtování objevilo v kolonce jídlo mimo domov. Peníze zbyly i na kulturu společná návštěva kina a zhlédnutí filmu Pelíšky stála podle nich za to, stejně jako prohlídka zámků. Nejvíc se jim líbily ty v Českém Krumlově, Chlumci nad Cidlinou a Jindřichově Hradci. Nadprůměrné výdaje si mohli Sobotkovi dovolit díky přeplatkům za teplou vodu. Inkasovali skoro deset tisíc korun, takže jim zbyla také další finanční rezerva na podzimní výdaje.

Lucie Jersáková zvelebovala domácnost

Prázdniny neznamenají pro Lucii jen odpočinek. Rozhodla se vylepšit pražský byt a stranou nezůstala ani chalupa. Za nákup všestranně použitelných rohoží zaplatila Lucie patnáct set korun, s dvěma tisíci korunami se vešla do nákladů za jídlo doma i mimo něj. V lékárně nechala studentka pět set korun a stejně veliký obnos utratila za dárky pro příbuzné.

Martin Patera zase neutrácel

Martin Patera pokračoval ve skromném způsobu života. Jediným vyhozením z kopýtka, které se zároveň promítlo do jeho financí, byla oslava narozenin s přáteli. Stačilo na ni o málo víc než pět set korun. Neuvěřitelně nízké výdaje za jídlo doma jsou dány rodičovskou péčí - Martin je o prázdninách doma a na stravu nemusí rodičům přispívat. Kultura přišla studenta také levně: návštěvu výstavy měl díky svému studijnímu oboru - dějinám umění - zadarmo, filmové představení, kam chtěl s přáteli zavítat, bylo vyprodané.l

MF DNES bude sledovat po celý rok hospodaření matky - samoživitelky s nízkým příjmem a invalidním důchodem, manželského páru v důchodovém věku a dvou studentů. Všechny sledované osoby jsou skutečné, vystupují jen pod jinými jmény. Důvod? Anonymita zajistí nezkreslené hospodaření.