Úřad potvrdil první zlevnění plynu

  • 29
Energetický regulační úřad potvrdil informace o historicky prvním zlevnění plynu pro domácnosti. Příznivý vývoj na trhu s ropou a zemním plynem a posílení koruny vůči dolaru umožňují snížit od dubna cenu v průměru o 8,2 procenta v závislosti na regionálním distributorovi.

Nejvýraznějšího zlevnění se dočkají odběratelé jedné ze základních energií pro domácnosti ve středních Čechách. Středočeská plynárenské jim totiž bude od začátku dubna účtovat o 8,47 procenta méně.

Naopak nejmenší úpravu ceny směrem dolů chystá Severomoravská plynárenská, která chce zlevnit o 7,64 procenta.

Pro průměrnou čtyřčlennou rodinu v třípokojovém bytě, která plyn využívá k topení i ohřevu vody, bude zlevnění plynu znamenat měsíční úsporu zhruba o padesát až sto korun. Teď platí měsíčně asi 1500 korun.

Zlevňovat budou všechny regiony
„O osm až devět procent u nás půjdou dolů ceny pro všechny typy odběratelů,“ řekl v úterý MF DNES generální ředitel Východočeské plynárenské Bohdan Pásek.

Ceny, které platí domácnosti v jednotlivých částech země za plyn, se budou lišit ještě výrazněji než dosud. Naposledy se cena - směrem vzhůru - upravovala na začátku letošního roku. Největší zdražení - o šest procent - se dotklo lidí v Praze, jižních a západních Čechách, naopak nejméně se ceny zvyšovaly na severní Moravě - o 2,1 procenta.

A protože i nynější vlna zlevňování se bude lišit podle regionů, ceny, které domácnosti od dubna zaplatí, se budou lišit ještě více než nyní.

Zlevňování má ale jeden háček - bude se týkat pouze jedné části plateb - té, kterou si plynárenské firmy účtují za odebrané množství energie. Paušální platba se nijak měnit nebude.

Převedeno na koruny to bude znamenat následující: Čtyřčlenná domácnost v ostravském bytě s osmdesáti metry čtverečními, která plynem topí a používá ho i na ohřev vody, platí nyní měsíčně 1214 korun. Z toho měsíční stálá platba ve výši 154 korun, takzvaný „paušál“, zůstane zachována. Zhruba o devět procent se sníží pouze cena za každou odebranou kilowatthodinu plynu. V celkovém účtu to bude znamenat měsíční zlevnění zhruba na 1120 korun.

Pro podobnou rodinu v Českých Budějovicích platí následující čísla: stejný paušál 154 korun, díky většímu lednovému zdražení činí výše celkové měsíční platby nyní 1260 korun. Od dubna by to mělo být kolem 1100 korun.

U nejběžnějších typů domácností, které k vytápění používají dálkové teplo a plyn používají pouze k ohřevu vody a k vaření, se dubnové zlevnění projeví podstatně méně. Ceny dalších energií se totiž měnit nebudou.

Úprava cen směrem dolů je pro domácnosti sice příznivou zprávou, ale ceny budou stále výrazně vyšší než před dvojím loňským zdražením, kdy plyn pro domácnosti zdražil dohromady zhruba o 40 procent.

Zatímco domácnosti pocítí zlevnění cen plynu v dubnu vůbec poprvé, ceny pro podniky se snižovaly v některých částech země už od letošního ledna. Regulátor tím odstranil takzvané křížové dotace, kdy podniky doplácely za regulovanou cenu domácnostem.

Úprava ceny plynu však nemusí být letos poslední. V případě plynu má totiž regulátor možnost zlevňovat či zdražovat každé čtvrtletí.

,