Dovolená na luxusní jachtě

Dovolená na luxusní jachtě - Dovolená na luxusní jachtě. | foto: Vít Klíma, realitní kancelář

Udělejte si kapitánské zkoušky pro luxusní jachtu

  • 1
Chystáte se strávit dovolenou na lodi? Pronájem jachty vyjde na týden na desítky tisíc. Luxusní plavidla jsou o řád výš. Další peníze stojí posádka. Pokud nechcete mít na palubě cizího kapitána, je třeba získat kapitánské zkoušky. Poradíme vám jak.

Cena za pronájem luxusní motorové lodě v délce od 15 do 20 metrů pro sedm až deset lidí se pohybuje od 1500 do 3 000 eur za týden (cca 45 - 90 tisíc Kč).

Pronájem megajachty, která je delší než 25 metrů, se dohaduje individuálně. Pohybuje se však v řádu milionů korun. Loď či jachtu si lze pronajmout v jakémkoliv přístavu.

Posádku či kapitánské zkoušky
Pokud člověk nevlastní kapitánské zkoušky, je třeba si najmout i posádku včetně kapitána s licencí. Zábavnější je však řídit loď sami. K tomu je nutné vlastnit mezinárodní kapitánský průkaz.

Budoucí kapitán musí absolvovat zkoušky z teorie a praxe řízení lodi. K tomu je třeba znát základy angličtiny, plavební právo, navigaci, nautiku (kotvení, úprava a údržba plavidla, manévrování plavidlem, a podobně), meteorologii a základy zdravotní péče.

Nutností jsou též zkoušky z obsluhy radiotelefonické stanice, které se skládají u Českého telekomunikačního úřadu. Praktické zkoušky probíhají v týdenním kurzu přímo na moři, kde se učí ovládání lodě.

Také je nutné projít zdravotním vyšetřením u lékaře pověřeného českým ministerstvem dopravy, které pak kapitánský průkaz vystaví. Pak už stačí jen vyrazit do přístavu a vybrat vhodnou loď.