VIDEO: Dvě linky na roušky už jsou v Česku, další plují po moři

  • 47
Dvě ze čtyř darovaných tchajwanských linek na výrobu roušek a respirátorů dorazily do České republiky. Na ruzyňském letišti čekají na proclení. Do Česka dorazí ještě další dvě, i ty by měly být do provozu uvedeny co nejdříve.

„Další dvě plují po moři a měly by dorazit ve druhé půlce února,“ říká Matej Buzgo, ředitel společnosti InoCure. Na linkách se budou kompletovat roušky z nanovlákna, ale i FFP2 respirátory.

Takzvané respirátorové roušky jsou vybavené membránou, která filtruje i částice koronaviru. „Navíc díky respirátorovému tvaru dochází k minimálním únikům po okolí. To znamená, že na rozdíl od klasické roušky je možné tvar upravit tak, aby ji každý uživatel měl na tváři dokonale utěsněnou,“ vysvětluje Buzgo.

Linky začnou pracovat během několika dní. „Našim cílem je prioritně zásobit český trh a pomoci soběstačnosti České republiky z pohledu ochranných pomůcek,“ říká Matej Buzgo s tím, že na jedné lince by mělo být vyrobeno zhruba milion kusů měsíčně. Pět procent produkce společnost daruje na dobročinné účely.